"Najveći problem nam predstavlja Mađarska"

U nedavno otvorenom prihvatnom centru u Kanjiži B92 je zatekao prilično dramatičnu situaciju.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2015.

16:18

Default images

Šatora u kampu ima za oko hiljadu ljudi, ali kroz njega dnevno prođe i do tri hiljade izbeglica.

U Kanjižu dnevno stigne oko 60-70 autobusa sa izbeglicama. Samo tokom našeg boravka stigla su tri autobusa.

Od kako je kamp otvoren sve izbeglice, koje su do tada boravile u centru Kanjiže, sada dolaze na ovo mesto. Ovde mogu da zadovolje osnovne ljudske i higijenske potrebe.

"Sinoć smo dobili blizu tri hiljade ljudi, oko 62 autobusa je stiglo u Kanjižu i to nam je napravilo velik problem i u ovom momentu kampa je pun. Zbog te novonastale situacije od pre neki dan na grčkoj granici i Makedoniji nam je donelo jednu ogromnu masu i to sad jako teško pratimo i snabdevamo sa tekućim stavrima", kaže Lacko Robert, predsednik Skupštine Kanjiža.

U lokalnoj samoupravi kažu da su otvaranjem kampa samo delimično rešili problem, i izbeglica, i lokalnog stanovništa i donekle uveli red. Ovih dana očekuju uplatu od 14 miliona dinara iz pokrajinskog rezervnog fonda.

"Deo tog novca oko 10 miliona dinara biće utrošen za jednokratnu upotrebu, jer nemamo potrebna tehnička vozila, sanitarna vozila, pa za Crveni krst, evo i ta cisterna, o čemu smo pričali, je danas crkla, to nam je jako neophodno, a sa druge strane negde oko tri i po miliona evra nam je mesečna kvota”, dodaje Robert.

Izbeglice sa Bliskog istoka u kampu u Kanjiži zadržavaju se dan ili dva, a onda nastavljaju dalje. Odlaze u Horgoš, odakle se upućuju prema mađarskoj granici. Tu nailaze, kako kažu, na najveći problem na putu ka Evropskoj uniji.

Najveći problem nam predstavlja Mađarska, jer nam tamo uzimaju otiske prstiju”, kaže Muhamed.

Onog momenta kada im uzmu otisak prsta, evidentirani su kao tražioci azila u Mađarskoj. To ih onemogućava da azil zatraže u drugoj zemlji u kojoj žele da nastave da žive. Upravo zbog ove nove procedure, sada otežano prelaze granicu, jer traže mesto na kojem nema mađarske policije.

Mađarska vlada uputila je predlog zakona koji bi trebalo da i pravno "zapečati" granicu te zemlje, nakon postavljanja ograde duž granične linije sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: