Kina se priprema za vojnu paradu VIDEO /FOTO

Hljade vojnika danas su uvežbavali korak za paradu koja će u glavnom gradu Kine biti održana 3. septembra u čast završetka Drugog svetskog rata, 1945. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2015.

21:42

Default images
Foto: Beta/AP

Paradom će se pokazati rapidno osnaženi kapaciteti Narodne oslobodilačke armije Kine, u vreme kada Peking ističe teritorijalne zahteve u Južnom i Istočnom Kineskom moru, piše agencija Asošiejted pres.

Foto: Tanjug
Centar grada je bio zatvoren za javnost, ali fotografije na društvenim mrežama pokazuju kineske nosače projektila kako prolaze Trgom Tjenanmen, kao i trupe sa zastavama Kube, Fidžija, Kirgistana, Mongolije i Pakistana.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Tanjug
Vojni helikopteri nadletali su grad, u formaciji broja 70 (godina od završetka rata).
Foto: Tanjug
Kako navodi kineska agencija Sinhua, u današnjoj probi vojne parade učestvovalo je više od 10.000 pripadnika kineske vojske sa više od 500 vozila i oko 200 aviona. Kineska vojska planira da na paradi prikaže sedam vrsta projektila dugog, srednjeg i kratkog dometa, dodaje Sinhua, navodeći reči jednog vojnog zvaničnika da 84 odsto naoružanja spremnog za pokazivanje javnost do sada nije moglo da se vidi.
Foto: Tanjug
Prema navodima kineskih medija, učešće u paradi takođe planiraju Belorusija, Kazahstan i Meksiko, a svoj dolazak na paradu najavili su predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Mongolije Cakjagin Elbegdordž, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Češke Mioš Zeman, kao i neki lideri iz centralne Azije.
Foto: Tanjug
Južnokorejska predsednica Park Gen-hje je saopštila da će prisustvovati ceremoniji kojom se obeležava pobeda nad Japanom u Drugom svetskom ratu, ali njeni saradnici kažu da će ona tek odlučiti da li će da dođe i na vojnu paradu.
Foto: Tanjug
Iz Meksika dolazi delegacija sa 75 članova, u kojoj su oficiri i kadeti iz vojnih škola pri kopnenim snagama, mornarici i ratnom vazduhoplovstvu, piše Sinhua, prenoseći reči vođe delegacije Hozsa Karlosa Lune Lopesa da na taj način Meksiko želi da postane "igrač sa globalnom odgovornošću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: