MKD: Policija pustila stotine izbeglica u zemlju

Stotine izbeglica i migranata puštene su da uđu u Makedoniju iz Grčke, javlja izveštač Rojtersa s mesta zbivanja.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 21.08.2015.

17:10

Default images
Foto: Tanjug

Izbeglice su puštene samo nekoliko sati nakon što je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok-bombe.

"Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao", rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je nešto ranije saopštilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

"Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije je dopušten ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države", stoji u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Za razliku od prethodnih dana, kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana dnevno, u poslednja 24 časa taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusi nfo.

Za 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima, od kojih su njih 148 Sirijci.

Juče su mobilne ekipe Crvenog krsta ukazale prvu pomoć za oko 125 lica, među kojima je bilo i 16 trudnica.

Intervenisano je samo u Tabanovcu, a od 17 časova distribuirano je 120 flaša vode, 17 paketa hrane, 15 higijenskih paketa za žene, 15 higijenskih paketa za muškarce, 80 pelena, osam ćebadi i 15 paketa za bebe.

Nakon uvođenja vandedne situacije na jugu i severu Makedonije, i dalje oko 2.500 izbeglica stoji na granici te zemlje s Grčkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: