"Rat oko ćirilice ugrožava poziciju Hrvatske"

Rat oko ćirilice ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni, upozorio je hrvatski analitičar Davor Đenero.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2015.

10:57

Default images
Foto: Tanjug

On je istakao da nikakve nasilne mere neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma.

Đenero kaže da je osnovna osobina balkanskih nacionalista da ih uvek zanima samo "simbolična poruka" neke političke mere, ali ne i njen realan uticaj na poboljšanje uslova života ljudi.

"Malo toga tako zorno pokazuje ovu balkansku blokadu svesti kao ostvarivanje prava na korišćenje manjinskim jezikom i pismom u nekoj lokalnoj zajednici", kaže Đenero koji smatra da pravo srpske zajednice na dvojezičnost u Vukovaru mora biti ostvareno.

Najprije se, kaže, mora sprovesti onaj segment tog prava koji ljudima realno znači najviše.

Mora se, istakao je Đenero, obezbediti da vukovarski Srbi mogu komunicirati svojim jezikom i pismom s javnim vlastima. Idući korak su topografske oznake. To će se pravo s lakoćom ostvariti ako hrvatska zajednica za sebe prepozna neku korist u poznavanju ćiriličnog pisma i vladanju njime.

"Nikakve nasilne mere, poput onih koje je primjenjivala Milanovićeva vlada kad su se, prilikom postavljanja oznaka ispisanih sa dva pisma i sprečavanju njihova uklanjanja, policajci sukobljavali s 'organizovanim građanima", neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma", naveo je Đenero.

U opširnom autorskom tekstu za Al Džaziru, Đenero objašnjava da je Vukovar grad na granici, iz hrvatske perspektive daleka periferija.

Za Srbe on je grad na Zapadu, na važnom mestu na dunavskom plovnom putu.

"Srbija će, verovatno, za deceniju ili dve, postati članica EU-a. Tada će granica nestati, a demografski će se trendovi promeniti", naveo je Đenero istakavši da hrvatska država, ukoliko želi da očuva hrvatski identitet Vukovara, mora da računa na ove, kako kaže, dugoročne trendove - na to da će s vremenom Hrvata u tom gradu biti sve manje, a Srba sve više, te da će granica jednom nestati.

Zato, kaže Đenero, jedina racionalna politika Hrvatske je politika integracije srpske zajednice, a integracija je moguća samo uz ostvarivanje svih propisanih prava, a i nadilaženje propisanoga, te sprečavanje segregacije kakva se sada odvija.

"Rat oko ćirilice dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni", zaključio je Đenero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: