"Izraelski špijun na slobodi posle tri decenije"

Administracija predsednika SAD Baraka Obame priprema se da oslobodi izraelskog špijuna Džonatana Polarda, kaže visoki američki zvaničnik za "Vol strit Džornal".

Izvor: B92

Petak, 24.07.2015.

22:47

Default images
Foto: Beta, AP

Prošle nedelje su dobro obavešteni izvori izrazili optimizam da bi Polard mogao da bude pušten 21. novembra nakon tri decenije provedene u zatvoru, prenose izraelski mediji.

Isti izvori navode da postoje indikacije da se Ministarstvo pravde SAD neće protiviti oslobađanju, međutim, portparol ministarstva odbio je da bilo šta komentariše.

Oslobađanje Polarda navodno nema veze sa naporima Vašingtona da udovolji jevrejskom javnom mnjenju nakon potpisivanja sporazuma s Iranom kome se Izrael protivi.

Polard je radio kao civilni obaveštajni analitičar koji se izjasnio krivim 1987. godine da je odavao tajne informacije Izraelu.

On stiče pravo na puštanje na slobodu upravo novembra ove godine, a jedini je Amerikanac koji je osuđen na doživotnu robiju za predavanje tajnih informacija jednom savezniku SAD.

Američki i izraelski aktivisti, kao i političari iz SAD koji su smatrali da je njegova kazna nefer lobirali su neprestano da se ona smanji ili da bude pomilovan.

Izraelska vlada se zvanično izvinila SAD za svoju ulogu u Polardovoj špijunazi, ali sve do 1998. godine nije priznala da je plaćala za dokumente.

Svi pokušaji Izreala da Polard, kome je ta zemlja dala državljanstvo 1995. godine, bude oslobođen nisu urodili plodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: