Egipat: Vazdušni udari na položaje islamista

Egipat je pokrenuo vazdušne udare na položaje islamista na Sinajskom poluostrvu, usmrtivši 23 ekstremista, saopštili su bezbednosni izvori.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

21:43

Default images
Foto: Beta/AP

Izvori su rekli da su ubijeni učestvovali u jučerašnjim borbama u kojima je, prema rečima portparola vojske, poginulo 100 ekstremista i 17 vojnika, uključujući četiri oficira.

Egipatske snage bezbednosti često su bile meta napada, posebno na Sinaju, nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama, preneo je Rojters.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promenila ime u Sinajska provincija prošle godine pošto se zaklela na vernost Islamskoj državi.

Sadašnji predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, koji je kao komandant vojske učestvovao u svrgavanju Morsija, rekao je da Sinajska provincija i druge ekstremističke grupe predstavljaju suštinsku pretnju Egiptu, drugim arapskim državama i Zapadu.

Napad ekstremista na Sinaju bio je drugi veći napad u Egiptu ove sedmice.

U eksploziji automobila bombe u ponedeljak u Kairu poginuo je državni tužilac, što je najviši rangirani egipatski zvaničnik koji je ubijen od početka sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: