Mustafa: Čistota borbe OVK se ne dovodi u pitanje

Premijer Kosova zatražio je od kosovskih poslanika da podrže predlog amandmana na Ustav koji će omogućiti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

13:40

Default images
Foto: Beta/AP/Arhiva

Na sednici parlamenta, Isa Mustafa je rekao da je amandman rezultat razmene pisama između predsednice Kosova Atifete Jahjage i tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je ratifikovana u Skupštini Kosova prošle godine.

U proceduri koja je usledila Ustavni sud Kosova je ocenio da amandman ne predstavlja gaženje ljudskih prava i sloboda.

"U cilju ispunjavanja naših obaveza, i ubeđen da će formiranje specijalnih veća doprineti jačanju pravde, nikako ne dovodeći u pitanje čistotu borbe OVK, pozivam vas da glasate za amandmane", rekao je Mustafa.

Predsednica skupštinske komisije za zakonodavstvo i poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju je odbila da pred Skupštinom predstavi predlog komisije da se raspravlja o amandmanu na Ustav Kosova, što je kasnije predstavila potpredsednica komisije.

U raspravi, koja je usledila, šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci je rekao da se poslanici danas nalaze pred izuzetno velikom probom i pred izuzetno značajnom odlukom.

On je rekao da postoji izveštaj Dika Martija, koji je "apsurdan, ali koji je dobio podršku Saveta Evrope".

"Mi apsolutno nemamo strah ni od koga. Mi smo pozvani da odbranimo našu borbu, našu državu. Mi treba da se suočimo sa bilo čijim pretenzijama", rekao je Grabovci.

Podršku usvajanju amandmana dao je u ime Demokratskog saveza Kosova šef poslaničke grupe Ismet Bećiri.

"Imajući u vidu odluku Ustavnog suda, koji kaže da ovaj amandman nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i u konsultaciji sa međunarodnim prijateljima, mi kao partija podržavamo ovaj amandman", rekao je Bećiiri.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je od poslanika zatražio da ne glasaju za Specijalni sud.

"Specijalni sud sužava suverenitet Kosova", rekao je on i dodao da će glasati protiv suda čak ako bi to značilo i "smak sveta".

"Ja ću glasati protiv, pa makar se smak sveta odmah dogodio", rekao je Konjufca.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da se amandmanima, ali i zakonom, Kosovu nudi "zakonski monstrum" i da će usvajanje amandmana najveće štete naneti samom Kosovu.

On je rekao da se ovim ne kaže 'ne' pravdi, jer je stotine vojnika OVK koji su osuđeni sa ili bez dokaza.

"Zatim smo se očistili i kroz Haški tribunal, posle toga od Euleksa. Da li smo bili toliko prljavi da se treba čistiti i po četvrti put?", upitao je Haradinaj i pozvao poslanike da ne glasaju za amandman.

Protiv suda se izjasnila i šefica poslaničke grupe Inicijative za Kosovo Fatmire Bajrami.

Dok skupština zaseda na obližnjem trgu "Ibrahima Rugove" članovi udruženje rata OVK protestuju protiv Specijalnog suda.

Zbog protesta Skupštinu obezbeđuje veliki broj pripadnika snaga reda, među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: