Vlada Crne Gore kreditirala "narko-bosa"

Crnogorska vlada je preko svog fonda kreditirala Vasa Ulića za koga se sumnja da je šef jednog od najvećih svetskih narko kartela, pišu “Vijesti”.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

11:28

Default images
Thinkstock

Ulić je dozvolu za kredit od 42.000 evra od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) dobio krajem februara 2011. godine, kako bi završio izgradnju svog vinskog centra u podgoričkom naselju Kakaricka gora.

Taj kredit dobila je njegova kompanija Monte Shiraz.

Tada je, prema dokumentima u koja je imao uvid Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Ulić osim novca IRF-a dobio još 18.000 evra kredita od jedne crnogorske banke, koja je bila posrednik u tom kreditnom poslu.

Australijska medijska kompanija “News Corp” pre dva dana objavila je tekst o jednom od najvećih svetskih kartela, na čijem je čelu, kako tvrde, Ulić, ali je on to u razgovoru za “CIN-CG” negirao.

Tamošnji mediji pišu da se taj kartel bavi švercom heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa i godišnje, samo u tu zemlju, uveze oko šest tona droge, a prema istim podacima, baze te svetske kriminalne grupe su u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji.

To nije prvi put da se ime Vasa Ulića pominje u australijskim medijima.

U novembru 2009. godine medij “The West Australian” objavio je izveštaj sa suđenja Fabijanu Kuejdu i Dimitriosu Papadimitriju, kojima se sudilo da su u saizvršilaštvu sa Radetom Ljubojom i Dejanom Medanom švercovali veliku količinu droge MDMA - vrste metamfetamina, ključnog sastojka ekstazija u periodu od jula 2007. do maja 2008. godine.

Prilikom hapšenja, australijska policija je zaplenila 44 kilograma metamfetamina (35,2 čistog MDMA - vrednosti između 8.800.000 i 30.000.000 dolara u uličnoj prodaji u toj zemlji).

U novinarskom izveštaju navedeno je da je policija presrela i snimila 200 telefonskih razgovora te švercerske grupe. Razgovori su vođeni na srpskom jeziku, tako da su u sudnici slušali prevod na engleskom.

“Rečeno je da je 'peti čovek' - Vaso Ulić iz Crne Gore, koordinator uvoza te droge”, piše u tadašnjem tekstu “The West Australiana”.

Suđenje grupi od četvoro uhapšenih završeno je osuđujućom presudom. To se može viđeti na sajtu Australijskog saveznog tužilaštva - Fabijan Kuejd osuđen je na 17 godina zatvora, Ljuboja 25, Papadimitriu 17, Medan 14, ali mu je kazna kasnije smanjena na 12 godina.

Medij “The West Australian” u julu 2010. godine na osnovu svojih policijskih izvora objavio da su dva trgovca drogom Ilija Subotić i Vladan Miketić povezani sa narko kartelom Ulića i da su bili njegovi vojnici - pešadija.

Subotić i Miketić, navodi taj medij, u novembru 2005. godine pobjgli su iz australijskog zatvora “Karnet”, a to bekstvo uticalo je da se zatvori u narednom periodu bolje obezbede.

Australijski mediji navode da je potvrđeno da crnogorsko tužilaštvo ima veliki dosije o Uliću i drugim ličnostima u zemlji, kao deo međunarodnog naloga za hapšenje kako bi se razbio narko kartel.

"Međutim, tužioci razmatraju te informacije već gotovo godinu, uprkos tome što su pod pritiskom drugih evropskih država koje Crna Gora želi da impresionira na putu ka EU. Iako ne postoji sporazum o izručenju sa Crnom Gorom, i crnogorska i srpska policija aktivno rade sa australijskim kolegama kako bi utvrdili da li je u sklopu ovog globalnog kriminala počinjeno neko krivično đelo na lokalnom nivou, kako bi nalozi za hapšenje mogli biti sprovedeni, a te osobe optužene ovđe", navodi ”News corp”.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom tužilaštvu, juče nisu hteli ni da potvrde, ali ni da negiraju informaciju da se bave Ulićem.

"O tome vam ništa ne možemo reći. Shvatite", kazao je sagovornik "Vijesti" iz tužilaštva.

Vaso Ulić u Podgorici ima dvije firme – “Monte Shiraz” i “Meldeep Pty Limited”.

Ulić je 2. juna 2003. godine osnovao “Meldeep Pty Limited”, na adresi Nemanjina obala, Hotel Crna Gora, odnosno adresa na kojoj se sada gradi velelepni hotel “Hilton”.

Delatnost te aktivne firme bili su hoteli i moteli sa restoranom. U maju 2010. godine australijski medij “The West Australian” pisao je, između ostalog, o Ulićevoj kompaniji “Meldeep Pty Ltd”, koja se u toj zemlji bavi nekretninama, a sa čijim zaposlenim se sastajao Fabijan Kuejd, koji je osuđen zbog trgovine drogom. Taj medij piše da se Kuejd još 2003. u Rimu sastao sa Ulićem.

Firma “Monte Shiraz”, koja se bavi proizvodnjom vina i grožđa, osnovana je sredinom aprila 2010. godine. Prema katastarskim podacima iz avgusta prošle godine, u koje je CIN-CG imao uvid, Ulić u podgoričkom naselju Kakaricka gora poseduje 44.916 metara kvadratnih nepokretne imovine.

Prema najnovijim katastarskim podacima na imovini Ulića – dve kuće od 473 i 249 kvadrata na Kakarickoj gori, upisan je teret “bez građevinske dozvole”. U tom delu Podgorice veliki broj kuća nema građevinsku dozvolu.

Na najnovijem spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) nalazi se i Ulićeva firma “Meldeep Pty Limited”. Ta firma 31. maja imala je poreski dug od 15 evra, a njen račun je u blokadi oko šest godina - 2.241 dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: