Dron na putu oko sveta morao prinudno da sleti

Solarni avion Impuls 2, koji treba da obleti svet bez kapi goriva, neplanirano se spustio u Japan zbog loših vremenskih uslova iznad Pacifika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2015.

22:38

Default images
Foto: Tanjug, AP

Prema planu od sedam etapa, pilot Andre Boršberg trebalo je da avion dovede, za šest dana leta od kineskog grada Nankinga do Havaja, na putu dugom 8.500 kilometara.

Zbog loših vremenskih uslova, avion je bezbedno sleteo na aerodrom Nagoja u centralnom Japanu, prenele su agencije.

Foto: Tanjug, AP
Sletanje aviona dočekano je aplauzom i uzvicima kontrolora leta.

Let od Nankinga do Havaja je najduža deonica solarnoig aviona na putu oko sveta, koji ima 12 etapa u 25 dana leta.
Foto: Tanjug, AP
Putovanje je počelo u Abu Dabiju u martu, a cilj mu je promovisanje korišćenja čistih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Solar Impuls je eksperimentalni avion, nešto malo teži od većeg automobila, kome su potrebni povoljni vetrovi koji će ga gurati napred, ali i vedro nebo radi funkcionisanja 17.000 solarnih ćelija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: