"Ruska crkva neće rešiti problem SPC i MPC"

Nekanonska MPC nije komentarisala odluku Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je načelno odborio dijalog sa tom crkvom u raskolu o njenom statusu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

15:42

Default images
foto: Tanjug

Ipak, razgovor je moguć pod uslovom da MPC zaustavi progon protiv arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog i jednog broja sveštenstva i vernika.

Poznavaoci prilika, međutim, kažu da je svaki dijalog dobrodošao.

"Otpočinjanje dijaloga je pozitivna stvar pošto na kraju problem između SPC i MPC -Ohridska arhiepiskopija mora da se reši dijalogom, što znači da je svaki dijalog dobrodošao", rekao je Daniel Dimevski, ekspert za crkvenu diplomatiju za Radio Slobodnu Evropu.

Portparol MPC, Timotej je rekao da Sinod još nije zasedao i zbog toga ne može ništa da komentariše.

Dimevski, međutim, kaže da ne treba očekivati da će do rešenja doći brzo jer i dalje ima mnogo nepoverenja i otvorenih problema.

Zato, kaže, treba biti strpljiv, jer problem je mnogo dublji.

"Razlozi su mnogo dublji i mislim da će vreme za rešavanje ovog problema doći kada bude rešeno pitanje imena naše pravoslavne crkve i kada na čelo Srpske pravoslavne crkve dođu neke mlađe, proevropski orijentisane vladike koje će se vratiti izvornim principima pravoslavlja, izvornim, pre svega, hrišćanskim principima koji kažu: Ne radi bližnjem svome ono što ne želiš da on uradi tebi", rekako je Dimevski.

Dimevski ističe nesumnjivi autoritet ruske crkve u pravoslavlju, ali ne treba, kaže, očekivati da će to rešiti probleme između SPC i MPC.

Problem koji, prema njegovim rečima, ruska crkva ima sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom je vrlo sličan i zato je dobro da oni učestvuju kao partneri u ovom dijalogu.

"Potpuno je bespredmetno očekivati da će oni rešiti naš problem na sopstvenu štetu, pošto rešavanje našeg problema može Ukrajinska pravoslavna crkva da iskoristi u svoju korist. Zbog toga sam uveren da ćemo rešenje morati da nađemo prvenstveno sa Srpskom pravoslavnom crkvom što je ujedno i najjednostavniji put u ovom trenutku", kaže Dimevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: