Atmosfera oko Jankovića zabrinjava

Atmosfera koja se stvorila u javnosti u vezi sa zaštitnikom građana je zabrinjavajuća, ocenjuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

19:15

Default images
Foto: Tanjug

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) istovremeno ukazuje da nesuglasice između pojedinih predstavnika vlasti i ombudsmana Saše Jankovića prete da nanesu štetu Srbiji i njenim evropskim integracijama.

Antonijević je u izjavi Tanjugu takođe rekao da Saša Janković, ukoliko postoji osnov, može veoma lako da bude smenjen, čime bi se negativni efekti kampanje koja se vodi protiv njega značajno ublažili, a institucija ombudsmana ne bi bila narušavana.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji oštro kritikuje rad ombudsmana, kaže za Tanjug da bi parlament teoretski mogao da smeni Jankoića, ali da je u praksi to teško izvodljivo, jer su, kako kaže, zakoni svojevremeno pisani tako da se nezavisni organi, jednom izabrani, gotovo ne mogu smeniti, te da bi izlaz iz cele ove situacije bio da Janković sam da ostavku.

Smena ili ostavka, sagovornici Tanjuga su saglasni da je stvorena loša situacija, a Petrušić posebno ukazuje da "svi moraju da razumeju da su našem društvu nezavisni organi neophodni, jer štite prava građana i daju važan doprinos ostvarivanju principa vladavine prava".

Antonijević ukazuje na moguće posledice po proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, pogotovo u kontekstu poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

"Kampanjom protiv nezavisne institucije stvara se situacija u kojoj može doći do toga da Evropska komisija proceni da Srbija nije spremna da otvori određena poglavlja, da zemlja, u kojoj se vodi kampanja protiv nezavisne institucije, ne zaslužuje da bude nagrađena za ono što s druge strane dobro radi", rekao je Antonijević.

S njim je saglasna i Petrušić, koja smatra da za Srbiju sigurno nije poželjno da se od bilo koje institucije pravi "slučaj":

"Nesmetano funkcionisanje, rad, kredibilitet nezavisnih organa, ključni su za naše dalje korake u procesu evrointegracija. Zbog toga ne mislim da je dobro to što se najavljuje u medijima, a to je dolazak misije iz Brisela koja bi trebalo da oceni položaj zaštitnika građana", kaže ona i dodaje da naša država ima mnogo posla u daljim pregovorima sa Briselom, i da joj se čini da ovo ne bi trebalo da postane još jedna tema.

Antonijević smatra da svako urušavanje institucije dugoročno može da ima posledice, posebno u Srbiji u kojoj su demokratske, nezavisne institucije od posebne važnosti.

Poslanik Đukanović, na pitanje zašto parlament ne smeni Jankovića, ukoliko većina smatra da za to posoji osnov, ističe da je to u praksi gotovo neizvodljivo:

"Veoma je široko postavljena odredba u zakonu. Jedino za šta možete da se uhvatite da bi zaštitnik građana bio razrešen je da on nestručno i nesavesno obavlja svoj posao", rekao je Đukanović.

A to je, tvrdi Đukanović, veoma teško dokazati, jer bi, u slučaju da se postupak pokrene, "krenula i kompletna medijska mašinerija, totalni haos, optužbe da vlast želi da stavi ombudsmana pod svoju kontrolu"

"Generalno, dovedu vas u takvu situaciju da vi tog čoveka ne možete nikako da smenite, čak i da hoćete", kaže Đukanović.

Zato on izlaz vidi u ostavci zaštitnika građana, koji je, smatra, tu instituciju "doveo do ruba propasti" i potpuno urušio njen kredibilitet svojim političkim delovanjem kojim izlazi iz zakonskih okvira.

"Bilo bi veoma dobro da on, ako ima morala, podnese ostavku na to mesto i pretpostavljam da bi se na taj način najbolje zaštitila ta institucija, koja je veoma važna", kaže Đukanović.

Poslanik SNS, koji je i ranije tražio od svoje poslaničke grupe da se pokrene postupak razrešenja ombudsmana, ali nije imao podršku, kaže da bi to ponovo uradio, iako ni sad ne zna da li bi podršku dobio.

Bilo bi, zaključuje, daleko pametnije za ombudsmana da sam podnese ostavku, jer će u suprotnom, kaže, kredibilitet institucije biti potpuno urušen.

"I ovi što ga štite, što potpisuju peticije, treba da razmisle dobro da li štite njega kao ličnost ili instituciju zaštitnika", rekao je Đukanović.

Kritike na račun ombudsmana su počele pre godinu dana, a poslednjih dana Janković je ponovo u udarnim vestima, povodom slučaja u kojem je njegov prijatelj 1993. nađen mrtav u njegovom stanu.

U medijima su se pojavile nezvanične informacije da podkomitet Evropskog parlamenta za ljudska prava namerava u junu da pošalje svoju misiju u Srbiju, koja bi se bavila polođajem ombudsmana, stanjem ljudskih prava, te slobodom izražavanja.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi je u međuvremenu izjavio da SAD podržavaju nezavisnu instituciju zaštitnika građana, ali da detalje vezane za njegovu ličnost ostavljaju onima koji su za to zaduženi.

Poslanici SNS poručili su pre nekoliko dana da vlast poštuje instituciju zaštitnika građana, ali da Janković zloupotrebljava tu funkciju zarad ličnih političkih ambicija, dok opozicija protestvuje protiv medijskih napada na ombudsmana, navodeći da je njihov cilj diskreditacija te institucije.

I premijer Srbije, upitan da komentariše zabrinutost Misije OEBS-a u Srbiji zbog kampanje protiv Jankovića, rekao je da ne misli da taj slučaj ima veze za Vladom Srbije, da izuzetno poštuje instituciju zaštitnika građana, "a ličnosti su nešto drugo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: