"Slučaj kafa" čeka kraj servisa

Svi detalji o incidentu u "falkonu" kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić krenuo u Vatikan biće poznati tek kad se letelica vrati sa servisa iz Bazela.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.04.2015.

17:02

Default images
Foto: P. Obradoviæ

Kako je objavio Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, uprkos problemima na letu, nije moglo doći do pada aviona, jer je posada dobro reagovala.

Potvrđeno je i da je kafa prosuta po komandnoj tabli posredni uzrok naglog poniranja aviona, jer je jedan od pilota brišući tablu slučajno pritisnuo dugme za izvlačenje slotova za slučaj nužde.

Kako je saopšteno, prilikom poniranja jedan od tri motora se ugasio, a nakon nekoliko minuta je ponovo upaljen. Problem sa sistemom za gorivo na tom motoru primećen je tek po povratku u Beograd.

Jedna od posledica ovog incidenta moglo bi biti privremeno ili trajno oduzimanje dozvole pilotima na letu, iako je celokupna posada dobro reagovala.

Takođe, "crna kutija" je bila uključena, ali podaci s nje će biti objavljeni tek po povratku aviona iz Bazela.

Upitan da li je greška posade mogla da izazove pad aviona, direktor Direkcije za bezbednost i nadzor u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Aleksandar Godić je na vanrednoj konferenciji rekao da je posada, prema dosadašnjim informacijima, postupila kako treba i nije mogla da izazove pad aviona.

Na pitanje da li je tačno da je avion u toku incidenta propadao dva kilometra na nos, Godić je rekao da se prema prvim informacijima to nije dogodilo, ali da će činjenice o tome biti poznate po završetku konačnog izveštaja.

Direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Mirjana Čizmarov negirala je da se u sastavljanje izveštaja umešala politika, jer, kako je rekla, Direktorat je nezavisno regulatorno telo koje se isključivo bavi bezbednošću vazduhoplovstva u Srbiji.

Prema izveštaju, kopilot Bojan Zorić nehotice je prosuo kafu na instrument tablu, a pilot Petar Romčević je počeo da je briše salvetom i tom prilikom slučajno je aktivirao prekidač "emergency slot extension".

Kako je navela direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov, juče, 20. aprila, pilotu Petru Romčeviću i kopilotu Bojanu Zoriću uručena su rešenja o privremenoj zabrani rada, a vazduhoplovni inspektori će u roku od 72 časa dostaviti predlog direktoru Direktorata da se članovima posade potpuno ili delimično suspenduje korišćenje
dozvole.

Direktorka DCV je dužna da u roku od pet dana otkako primi predlog donese odluku, u suprotnom, smatraće se da je zabrana rada prestala.

U izjavama pilota i kopilota navedeno je da je usled turbulencije prosuto malo kafe, koju je posada u kokpitu počela da briše. Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom.

Avion je juče poslat na dodatnu proveru u bazni servis u Bazel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: