Robot prvi gost uništene Fukušime

Robot koji može da menja oblik ušao je u oblast katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima i napravio prve fotografije iz uništenog reaktora, piše „Skaj njuz“.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2015.

09:40

Default images

Kako se navodi, specijalno dizajnirani robot veličine 60 centimetara, koji je u Fukušimu ušao kroz cev, izdržao je smrtonosno okruženje, ali se zaglavio na dve trećine puta, nakon što je napravio tu prvu fotografiju .

Slike koje je poslao prikazuju paru koja izlazi iz neke od komora kao i šut od kamenčića i malih metalnih delova.

Video je takođe prikazao i brojne bele tačne za koje se veruje da su napravili gama zraci.

Uprkos tome što se robot zaglavio, zvaničnici ističu da je misija bila uspešna, kao i da je moguće poslati sofisticiranije robote na duže misije sa ciljem da održe nuklearnu elektranu bezbednom.

Kako se navodi, robot je prikupio i podatke o radijaciji koja je manje nego što se očekivalo. Međutim, nivo radijacije u samoj elektrani je i dalje previše opasan za ljude.

Velike količine vode i dalje cure iz oštećenih reaktora što zagađuje okolinu i otežava proces čišćenja.

Zbog toga, zid od 1.8 milijardi funti će biti spušten 1.500 metara u dubinu oko Fukušima sa ciljem da zamrzne zemlju oko oštećene nuklearne elektrane i spreči da ta zagađena voda iz reaktora ide u more.

Nuklearna nesreća iz marta 2011. u Fukušimi je najveća još od Černobilja i desila se nakon zemljotresa koji je pogodio more i pokrenuo smrtonosni cunami.

Do sada je više od 1.600 ljudi umro od zdravstvenih problema nakon nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: