Hag: Što pre o Šešeljevom zdravlju

Pretresno veće Haškog tribunala zatražilo je medicinsku dokumentaciju o trenutnom zdravstvenom stanju lidera SRS Vojislava Šešelja, saznaje B92.

Izvor: B92, Beta

Petak, 10.04.2015.

18:45

Default images
Foto: Beta, arhiva

Kako je saopšteno iz Tribunala, potrebno je, što je pre moguće, dobiti nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog Šešelja. U vezi s tim biće uspostavljen kontakt s članovima medicinskog tima koji leči Šešelja.

To je prva odluka pretresnog veća predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija otkako mu je 30. marta žalbeno veće Tribunala naložilo da "odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor" .

Raspravno veće je, međutim, zatražilo lekarski izveštaj iz Srbije o Šešeljevoj bolesti, umesto da mu smesta naredi da se vrati u pritvor..

Mišljenja o tome izdvojili su, podržavajući odluku da se traži medicinski izveštaj, predsedavajući sudija Antoneti, na čak 19 stranica, i novi sudija Madaje Nijang.

Sudija Antoneti u tom mišljenju je sugerisao da bi Šešelj trebalo da ostane na privremenoj slobodi zbog "izuzetne dužine pritvora", "produžavanja odlučivanja o presudi" i "kritičnog zdravstvenog stanja optuženog kao odlučujućeg faktora". Antoneti je u izdvojenom mišljenju citirao i stihove iz "Romea i Julije", drame Vilijama Šekspira.

Šešelj je nedavno unapred saopštio da izveštaj o svom zdravstvenom stanju neće učiniti dostupnim Tribunalu.

Iako pri donošenju odluke o privremenom Šešeljevom oslobađanju, prvostepeno veće nije insistiralo na izričitim garancijama Srbije da će on biti vraćen na nastavak procesa, ta obaveza vlasti u Beogradu, u slučaju da Šešelj odbije da se vrati dobrovoljno, proizlazi iz prakse suda u Hagu.

Žalbeno veće je odluku o vraćanju Šešelja u pritvor donelo usvajajući žalbu tužilaštva.

U konačnoj odluci, na koju se ne može uložiti žalba, apelaciono veće je ocenilo da je Šešelj svojim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti s privremene slobode na izricanje presude u Hagu prekršio uslov za privremeno oslobađanje.

Kako je utvrđeno današnjom odlukom, prvostepeno veće je pogrešilo što Šešelja nije opozvalo s privremene slobode na zahtev tužilaštva odmah čim je dao izjavu da se neće vratiti u Hag na poziv suda.

Povratak na nastavak procesa jedan je od dva ključna uslova za privremeno oslobađanje u dosadašnjoj praksi suda. Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo u novembru prošle godine iz humanitarnih razloga, odnosno radi lečenja od tumora.

Lider Srpske radikalne stranke u pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje je počelo 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: