Nemačka: Zastave na pola koplja

U Nemačkoj će od danas do 27. marta, u znak žalosti zbog smrti 150 ljudi u avionu "Džermanvingsa", zastave biti na pola koplja.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

15:33

Default images
Foto: Beta/AP

U slučaju nastradalih u avionu "Džermanvingsa" vlada Severne-Rajne Vestfalije, odakle je 16 gimnazijalaca, za sutra je najavila minut ćutanja u svim javnim ustanovama i školama, planiran za 10 sati i 53 minuta. U to vreme juče je avion "Džermanvingsa" izgubio kontakt sa radarom i rušio se.

O komemoracijama će svaka savezna država će odlučivati za sebe, piše "Bild"`, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Savezne pokrajine odlučju same za sebe o tome da li će da slede naloge savezne države. Nemačka je federalna zemlja i zato ne može biti organizovan jedan kolektivni državni komemorativni skup", rekao je jedan portparol Ministarstva unutrašnjih poslova ovom tabliodu.

"Bild" podseća da je Nemačka poslednji put zbog nacionalne tragedije tugovala 1998. godine, kada je u jednoj železničkoj nesreći stradala 101 osoba.

U vladi u Diseldorfu, saveznoj vladi u Berlinu i u institucijama Birselu otvorene su knjige žalosti. Kancelarka Nemačke Angela Merkel, premijer Španije Marijano Rahoj i predsednik Francuske Fransoa Oland stigli su danas na nedaleko od mesta gde se srušio avion "Džermanvingsa" pri čemu je život izgubilo 150 ljudi, među njime najviše namačkih i španskih državljana.

Oland i Merkelova su doputovali zajedno helikopterom do sela Sen-lez-Alp u južnoj Francuskoj gde se juče u Alpima srušio avion, dok im še španski premijer naknadno pridružio.

U tom selu se nalazi štab tima koji istražuje nesreću.

Lideri su informisani o toku istrage, a uskoro će se sastati sa porodicama žrtava koji su u toku dana stigli na lice mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: