"Nema otmice ID, svi Srbi sigurni"

Ambasador Srbije u Tripoliju Oliver Potežica rekao je da među otetim medicinskim radnicima u Libiji nema državljana Srbije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.03.2015.

09:49

Default images
Foto: CCTV/YouTube

Prethodno je za B92 ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić rekao da Islamska država ne drži taoce u bolnici u Sirtu i srpski medicinski radnici nisu ugroženi.

Kako je rekao, njemu je te informacije, koje se kose za izveštajem koji je preneo CNN, preneo srpski ambasador.

"Ambasador Srbije je na osnovu razgvora sa medicinskim radnicima u bolnici Ibn Sina u Sirtu, rekao da nema nikakvog kidnapovanja i da ljudi normalno rade svoj posao", rekao je Efendić za B92.

Kako je rekao, borbe traju oko samog grada i čuje se pucnjava, ali u bolnici svoj posao normalno obavljaju Srbi, Filipinci, Indijci, Ukrajinci i drugi strani medicinari.

Jutros je američki CNN javio da su borci Islamske države "oteli 20 medicinskih radnika iz centralne bolnice u gradu Sirtu u Libiji", kao i da među njima navodno ima i državljana Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ministarstvo spoljnih poslova naveli su da su u toku provere informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji.

Napad na bolnicu je navodno u ponedeljak uveče izvela grupa od 30 militanata, dok je strane lekare i sestre ispred bolnice čekao autobus koji je trebalo da ih prebaci u Tripoli.

CNN je informaciju objavio pozivajući se na zvaničnike iz bolnice. Kako je navedeno, oni veruju da teroristi "žele da zadrže medicinsko osoblje u bolnici Sirtu", gradu koji skoro potpuno kontrolišu, kako bi lečili njihove ranjene i povređene saborce.

Pozivajući se na izjavu jednog od bolničkih zvaničnika, američki CNN piše da je najviše otetih sa FIlipina, dok su ostali iz Ukrajine, Indije i Srbije.

Autobus je trebalo da prebaci medicinske radnike na sigurno zbog pogoršanja bezbednosne situacije u gradu.

Međutim, filipinske vlasti su nešto kasnije objavile da "četiri filipinske medicinske sestre nisu kidnapovane, već su sklonjene na bezbedno".

Agencija AP je prenela da su pripadnici "Bataljona 166", koji se bori protiv Islamske države, saopštili da napad jeste izveden u bolnici Ibn Sina, ali da su njihovi borci uspeli da neke strane medicinske radnike sklone na siguno i prebace u grad Misratu.

Kako je rekao jedan lokalni zvaničnik, ID želi da u gradu zadrži "jedini medicinski tim koji može da pomogne njihovim ranjenim borcima".

Grad Sirt, koji se nalazi na pola puta između Tripolija i Bengazija, pod kontrolom je Islamske države od prošle godine.

U ambasadi Srbije u Tripoliju zasad nismo uspeli da dobijemo informaciju o otmici. Proteklih dana je ofanziva Islamske države u Sirtu dostigla vrhunac, a mnoge porodice su se odlučile za iseljavanje kako bi izbegle teror džihadista.

U gradu, čiji je zaštitni znak nekada bio ubijeni libijski lider Muamer Gadafi, vode se velike borbe Islamske države i boraca lojalnih vlastima u Tripoliju.

Izbeglice spas traže u gradu Misrati, uporištu Libijske zore, koja u narednim danima planira pojačavanje svojih snaga u Sirtu u kontraofanzivu na položaje džihadista.

Pročitajte još: Kako džihadisti vladaju Gadafijevim gradom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: