Posmatrači u mestima gde su sukobi

Lideri Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske složili su se da OEBS pošalje posmatrače u sva mesta u Ukrajini u kojima se ne poštuje sporazum o prekidu vatre.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

10:19

Default images
Foto: Beta/AP

U saopštenju objavljenom na vebsajtu predsednika Ukrajine Petra Porošenka dodaje se da će posmatrači biti prvo poslati u 10 naseljenih mesta u oblastima Lugansk i Donjeck.

"Sve strane su podržale ukrajinski predlog da se pošalju posmatrači OEBS-a na sve lokacije gde se krši primirje. Strane su se takođe složile da je neophodno da OEBS svakodnevno objavljuje izveštaje o kršenju prekida vatre i da ih šalje ministarstvima spoljnih poslova svih zemalja učesnica normandijskog formata", navedeno je u saopštenju.

Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland su u jučerašnjem telefonskom razgovoru konstatovali da se situacija u Ukrajini poboljšava i složili se da je potrebno da OEBS ima direktniju ulogu u nadgledanju poštovanja prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja.

U saopštenju ukrajinskog predsednika navodi se da su Porošenko, Merkel i Oland još jednom pozvali Putina da odmah oslobodi bivšeg pilota ukrajinske vojske, poslanika u Vrhovnoj Radi Nađu Savčenko.

Četvoro lidera su se dogovorili da u petak bude održan sastanak na nivou zamenika ministara spoljih poslova, koji će razgovarati, između ostalog, o pitanju mirovnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: