VMA obeležila 171 godinu rada

Vojnomedicinska akademija obeležila je Dan ustanove i 171 godinu postojanja i uspešnog rada dodelom priznanja i svečanošću koja će biti održana u Domu Vojske

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

07:35

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Kao dan VMA obeležava se 2. mart, jer je tog datuma 1844. godine, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, osnovana prva centralna vojna bolnica.

Ministar odbrane Bratislav Gašićje na svečanosti povodom DAna VMA poručio da su racionalnim pristupom i domaćinskim rukovođenjem očuvani svi segmenti rada te renomirane ustanove - zdravstveni, naučno-istraživački i obrazovni.

"Velikom posvećenošću u zbrinjavanju vojnih i civilnih osiguranika pokazali ste kako se radi u interesu građana, vojske i države", rekao je Gašić na svečanosti, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Navodeći da je VMA oduvek bila ponos vojnog saniteta, Gašić je naveo da je ta ustanova stvorena marljivim radom, velikim znanjem ali i odricanjem ljudi koji su joj posvetili život.

"Zbog toga i ne treba da čudi da je stekla veliki ugled kako u zemlji tako i u svetu", rekao je Gašić, ukazujući i na međunarodnu saradnju koju VMA ima kao značajan segment spoljne odbrambene politike.

"Njom se VMA, pored regiona, profiliše kao renomirana vojna bolnica i u svetskim okvirima. Za svaku pohvalu je i učešće pripadnika VMA u okviru sanitetskih timova u mirovnim misijama u UN i EU", rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane je istakao dobru saradnju VMA sa Vojskom Srbije, čiji je naraskidivi deo, navodeći da je VMA naširoko poznata po hirurgiji, naučno-istraživačkom i akademskom radu.

Gašić je naveo da je zadatak Ministarstva odbrane da i dalje podržava VMA u svakom segmentu.

"Vaš zadatak je da i ubuduće poštujete Hipokratovu zakletvu i profesionalno i savesno obavljate posao", rekao je Gašić na

Plaketa za saradnju sa VS uručena je na svečanosti načelniku Genelaštaba VS Ljubiši Dikoviću.

Gašić je uručio priznanje najboljoj organizacionoj jedinici VMA , a medalje "Dr Vladan Djorđević" uručene su najboljim hirurzima.

Zastupnik načelnika VMA Zoran Šegrt rekao je da je VMA ispunila sve zadatake uprkos finansijskim teškoćama i istakao da se problemi ne guraju pod tepih nego se u saradnji sa Ministarstvom odbrane rešavaju na najbolji mogući način.

On je naveo da je u 2014. obavljeno više od 300.000 ambulantnih pregleda a da je hospitalizovano više od 34.000 pacijenata.

Prema njegovim rečima, u 2014. na VMA je urađeno je više od 27.000 hirurških intervencija, 3,3 miliona različitih analiza i prikupljeno je više od 9.000 litara krvi, namenjene pacijentima.

On je ukazao i na dobru saradnju sa lekarima i zdravstvenim ustanovma kako u Srbiji tako i u svetu, navodeći da je sve više naših medicinara u mirovnim misijama u Kongu, Čadu, Somaliji i Centralnoafričkoj Republici.

Vojnomedicinska akademija obeležava danas Dan ustanove i 171 godinu postojanja i uspešnog rada.

Kao dan VMA obeležava se 2. mart, jer je tog datuma 1844. godine, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, osnovana prva centralna vojna bolnica.

VMA je vodeća ustanova u oblasti lečenja, preventivne medicine, farmacije, obrazovanja i naučno-istraživačkog rada u Srbiji i šire, na prostoru jugoistočne Evrope.

Uz 27 klinika i 17 instituta, na VMA rade i Dijagnostičko-poliklinički centar, Centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Centar za transplataciju organa i koštane srži.

Pored službe lečenja, na VMA je organizovana edukacija medicinskih kadrova svih profila i naučno-istraživački rad u skladu sa najvišim standardima i sopstvenim specifičnostima. Ta vojno-medicinska ustanova spada u bolnice centralnog tipa u kojoj se za deset minuta može formirati konzilijum medicinskih stručnjaka za svaku vrstu intervencije, a u svom sastavu ima i Medicinski fakultet.

Povodom Dana VMA omogućeno je da od 26. februara do 6. marta, građani besplatnim pregledima odrede uhranjenost i telesni sastav organizma.

Čestitke povodom Dana VMA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je pripadnicima Vojnomedicinske akdemije (VMA) dan te ustanove - 2. mart i 171 godinu postojanja i uspšnog rada.

Nikolić je u čestitki naveo da "171 godina postojanja VMA duga tradicija međusobnog poštovanja građana Srbije i ove vrhunske institucije zdravlja, nauke i obrazovanja".

"Poštovana u zemlji, regionu i svetu, VMA uspeva sve ove godine da opravda veliko poverenje u vojno zdravstvo, stalno prateći korak sa savremenim svetskim zdravstvenim novinama", naveo je Nikolić u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.

Predsednik Srbije je čestitao pripadnicima VMA i na ustaljenoj praksi stalnih usavrsavanja i primene novih metoda.

"Želim vam da nastavite da predstavljate zemlju najbolje što možete, a to je kroz znanje i posvećenost kako na međunarodnim stručnim okupljanjima tako i kroz učešće u sanitetskim timovima u okviru mirovnih misija", dodao je predsednik Srbije.

Nikolić je izrazio uverenje da će pripradnici VMA nastaviti da služe svojoj profesiji i državi časno i odgovorno, "kao što ste svaki put do sada, i u ratu i u miru, pokazivali da ste uvek tamo gde je najpotrebnije i najteže".

Čestitke su uputili i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije genberal Ljubiša Diković.

Gašić je naveo da pripadnici VMA "stručnošću, profesionalnošću i lekarskom etikom nastavljaju tradiciju bolnice Centralne vojske, kojom su postavljeni temelji Glavne vojne bolnice, preteče današnje VMA".

"Tokom skoro dva veka postojanja i rada, uspeli ste da steknete ime u našoj zemlji, ali u regionu i svetu", istakao je Gašić u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.

"Čestitam vam praznik, uveren da ćete i ubuduće ostvarivati zapažene rezultate i biti uspešni u radu", poručio je Gašić.

Diković je istakao da pripadnici VMA postignutim rezultatima potvrđuju da su vrhunska medicinska, obrazovna i naučnoistraživačka institucija sa međunarodno priznatom reputacijom.

On je u čestitki objavljenoj na sajtu Vojske Srbije naveo i da su pripadnici VMA "postali prepoznatljiv simbol naše države, najbolji spoj tradicije i poverenja i da su značajno doprineli jačanju ugleda vojnog zdravstva u zemlji i svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: