Nema garancija, nema kraja štrajka

Unija sindikata prosvetnih radnika donela je odluku da nastavi štrajk, odlučivši da ne potpiše Poseban kolektivni ugovor i sporazum o rešavanju spornih pitanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2015.

13:42

Default images
Foto: Thinkstock

Stav Unije je da ne postoje čvrste garancije da će dogovoreno biti i ispunjeno, rekla je portparol Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučiće u toku dana li će prihvatiti sporazum.

Portparol Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ranije je objasnila da članstvo ne može biti zadovoljno tekstom sporazuma jer nemaju garancije za prvi štrajkački zahtev - kada će novac biti isplaćen i koliki će iznos dobiti.

Dva sindikata obrazovanja - Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisala Poseban kolektivni ugovor i sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti a na današnjim sednicama Glavnog odbora i Predsedništva razmatraju ova pitanja.

Prema ranijim najavama, Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučiće u toku popodneva da li će prihvatiti sporazum ili nastaviti štrajk.

Čelnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata obrazovanja Srbije u sredu su sa ministrom prosvete potpisali sporazum i PKU i izjavili su da su zadovoljni postignutim i da će nastava u školama njihovim članicama biti normalizovana od 18. februara.

Jedan od zahteva prosvetnih radnika jeste uvodenje platnih grupa i platnih razreda u javnom sektoru, što je, prema rečima ministra Srđana Verbića, najefikasniji način da se uspostavi pravedan odnos plata, shodno nivoima obrazovanja i u skladu sa odgovornošću posla koji se obavlja.

"Donošenje Zakona o platama koji će regulisati odnose između zarada, od prioritetnog je značaja za Vladu Srbije, a posebno za prosvetu zbog toga što su u ovom resoru u proseku najobrazovaniji ljudi", rekao je ranije Verbić.

Kako podseća ministar, jasna namera države da donese ovaj Zakon, koji bi počeo da se primenjuje 2016. godine, sadržana je i u Sporazumu o rešavanju spornih pitanja izmedu Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: