Neizvesne sudbine novinara i pilota

U četvrtak uveče je istekao rok za razmenu japanskog novinara i jordanskog pilota, koje drži Islamska država, za iračku teroristkinju zatvorenu u Jordanu.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

07:45

Default images
Kendži Goto (screenshot)

Japanski zvaničnici nisu dobili bilo nakve nagoveštaje o razvoju situacije pošto su čekali do kasno sinoć, a jordanska vlada je navela da će osloboditi pripadnicu Al Kaide koja je osuđena na smrt i nalazi se u njihovom zatvoru samo ako dobiju dokaze da je njihov pilot živ.

"Nemam šta da vam kažem", rekao je jutros novinarima portparol japanske vlade Jošihide Suga. On je ponovio da Japan ima "čvrsto poverenje" u Jordance da će pomoći da se spase japanski talac, slobodni novinar Kendži Goto.

Gotova supruga noćas je izdala saopštenje u kome moli za njegov život. To je prvi njen javni poziv za njegov život. Rekla je da nije ranije izlazila u javnost jer je pokusavala da zaštiti njihove dve ćerke, bebu i dvogodišnju devojčicu, od medijske pažnje.

"Plašim se da je ovo poslednja šansa za mog muža, i ostalo nam je još samo nekoliko sati", rekla je Rinko Jogo u saopštenju izdatom preko jedne organizacije za slobodne novinare s sedištem u Londonu.

Pozvala je japansku i jordansku vladu da sprovedu razmenu kojom bi se oslobodila oba taoca.

"Molim jordansku i japansku vladu da shvate da su sudbine oba čoveka u njihovim rukama", rekla je ona.

Islamska država juče je objavila poruku preko interneta sa slikom novinara Gotoa i, kako se veruje, njegovim glasom koji upućuje njihov ultimatum. U poruci se kaže da će jordanski pilot Muat al-Kasabeh biti ubijen ako Iračanka Sadžida al-Rišavi, osuđena zbog učestvovanja u više terorističkih napada u Amanu 2005, ne bude oslobođena na turskoj granici do zalaska sunca sinoć po iračkom vremenu. Nije bilo pomenuto da li će ona biti razmenjena s Gotom ili sa pilotom.

Jordan je saopštio da je spreman da razmeni zatvorenicu za svog pilota.

Po zalasku sunca na Bliskom istoku nije bilo nikakvih novosti o sudbini i bilo kog od dva taoca.

U jordanskoj prestonici Amanu brat pilota rekao je da porodica nema nikakav znak o tome u kojoj su fazi mogući pregovori.

"Nismo dobili nikakva uveravanja od bilo koga da je živ. Ccekamo, samo čekamo", rekao je Džavdat al-Kasabeh za agenciju AP.

Juče popodne portparol jordanske vlade rekao je da je u svakom slučaju razmena na čekanju pošto otmičari nisu dali dokaz da je pilot još živ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: