Tužilaštvo traži dokumenta od FHP

Tužilaštvo za ratne zločine je zatražilo od Fonda za humanitarno pravo dokumentaciju koju poseduje o zločinima navedenim u “Dosijeu Rudnica“.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

12:42

Default images
foto: Tanjug

Tužilaštvo je zatražilo celokupnu dokumentaciju, uključujući i zapisnike o izjavama svedoka koje Fond poseduje kako bi se proverili navodi o počiniocima zločina.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za je izjavio da je Tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak na osnovu do sada identifikovana 53 tela na lokaciji "Rudnica", te da je zatražilo dodatnu dokumentaciju radi daljeg prikupljanja podataka i dokaza o zločinima koje su, prema tvrdnjama Fonda, počinili pripadnici VJ i MUP-a u aprilu i maju 1999. godine.

Tužilac je podsetio da je Tužilaštvo u januaru 2012. godine, proverom navoda Fonda za humanitarno pravo, utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je general Ljubiša Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo iz 2009. godine.

Fond za humanitarnu pravo juče je ponovio da poseduje dokumenta koja ukazuju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković odgovoran za ratne zločine na KiM .

Direktorka Fonda Sandra Orlović je, predstavljajući dosije "Rudnica" o ratnim zločinima nad kosovskim Albancima rekla da su u Dosijeu navedeni dokazi koji "ukazuju na odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ čiji je komandant tada bio Diković".

Na to su reagovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Premijer Kosova Isa Mustafa se takođe oglasio, rečima da su navodi FHP dokaz da su na čelu Vojske Srbije ljudi koji su počinili teške zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: