Suša pogodila Brazil

Tri najmnogoljudnije brazilske države suočavaju se sa najgorom sušom od 1930, rekla je brazilska ministarka za životnu sredinu Izabela Tejšeira, prenosi BBC.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

00:12

Default images

Brazilske države Sao Paulo, Rio de Žaneiro i Minas Žerais moraju da štede vodu, rekla je Tejšeira posle hitnog sastanka u glavnom gradu Braziliji.

Ona je istakla da se očekuje da će sušom najviše biti pogođene poljoprivreda i industrija, što će dodatno ugroziti brazilsku ekonomiju.

Suša, takođe, utiče na snabdevanje energentima, jer je smanjena proizvodnja u hidroelektranama.

Prema rečima dopisnice BBC iz Rio de Žaneira, Brazil bi trebalo da bude usred kišne sezone, ali je samo oskudna kiša pala na jugoistoku zemlje, a trenutno nema znakova da će suša uskoro biti prekinuta.

BBC navodi da se ova kriza dešava u vreme pojačane potrebe za energentima, sa porastom temperature u letnjim mesecima.

"Od kako su počela merenja u jugoistočnom regionu pre 84 godine, nikada nismo imali ovako delikatnu i zabrinjavajuću situaciju", rekla je Tejšeira.

Suša je najpre zahvatila Sao Paulo, gde je stotine hiljada ljudi pogođeno čestim nestašicama vode, navela je dopisnica BBC.

Vodovod Sao Paula, koji opslužuje više od osam miliona ljudi, sada je pao na 5,2 odsto svojih kapaciteta, uprkos nedavnoj kiši, prenosi brazilska televizija Globo i dodaje da je u oblasti u kojoj se nalazi vodovod akumulirano samo 33,5 odsto kiše prognozirane za ovaj mesec.

Država Sao Paulo imala je slične probleme sa sušom i prošle godine.

Guverner Žeraldo Alskmin preduzeo je nekoliko mera, kao što je povećanje cene za veliku potrošnju vode, ali i popusti za one koji troše manje, i ograničavanje količine vode koju industrijska postrojenja i poljoprivrednici mogu da uzmu iz reka.

Kritičari, međutim, za lošu vodnu situaciju krive loše planiranje i politiku, i optužuju vlasti Sao Paula da nisu dovoljno brzo reagovale na krizu, jer Alskmin nije želeo da uznemiruje ljude pošto je želeo reizbor na izborima oktobra 2014, što on poriče.

U državi Rio de Žaneiro, glavni rezervoar vode pao je na nulu, prvi put od kada je izgrađen.

Sekretar za životnu sredinu Andre Korea priznao je da se ta brazilska država suočava sa "najgorom vodnom krizom u svojoj istoriji", ali je dodao da u drugim rezervoarima ima dovoljno vode da se u Rio de Žaneiru izbegnu restrikcije još šest meseci.

On je situaciju u Sao Paulu opisao kao "beskrajno goru".

Rio i Minas Žerais su od građana i industrijskih preduzeća tražili da smanje potrošnju vode za 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: