Jemen bez Vlade i predsednika

Vlada i predsednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi podneli su ostavke usred napete situacije sa šiitskim pobunjenicima poznatim kao Huti.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

20:07

Default images
foto: Beta/AP

Ovaj potez je usledio samo dan nakon što su vlada i Huti postigli probni mirovni sporazum u cilju okončanja višednevnih nereda.

Vest o ostavci predsednika Jemena objavljena je ubrzo nakon što je zvaničnik jemenske vlade saopštio da je premijer Kaled Mahfud Abdulah Bahah podneo ostavku, kao i ceo njegov kabinet.

Administracija je formirana u novembru u okviru sporazuma u čijem su postizanju posredovale Ujedinjene nacije.

Naoružani Huti i dalje snažno drže pod kontrolom prestonicu Sanu i kao taoca drže pomoćnika predsednika koga su oteli prošle nedelje.

Oni su ranije obećali da će se povući sa ključnih položaja oko predsedničke palate i rezidencije predsednika Hadija.

Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Jemena, prošlog septembra su zauzeli velike delove teritorije te države, uključujući glavni grad Sanu.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, sprečili planirani sastanak o novom Ustavu koji predviđa podelu zemlje na šest federalnih regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: