Muslimani u Parizu odali poštu

Predstavnici muslimanskih organizacija u Francuskoj odali su danas, minutom ćutanja, poštu žrtvama terorističkog napada na magazin “"Šarli ebdo"”.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.01.2015.

14:07

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su se okupili na jutrarnjoj molitvi u Velikoj džamiji u Parizu kako bi razmotrili zajedničku inicijativu povodom ovog zločina, prenosi francuska štampa.

Na početku sastanka odata je pošta žrtvama minutom ćutanja.

Sastanak Saveta islamskih verskih organizacija u Francuskoj (CFCM) održan je nešto ranije na istom mestu.

Na tom skupu usvojene su instrukcije za hodže za molitvu u petak, kako bi se izrazila solidarnost sa žrtvama napada.

Predstavnici muslimanske zajednice u Francuskoj pozvali su danas imame u svim džamijama u zemlji da "najčvršće osude nasilje i terorizam" na molitvama u petak, kao odgovor na napad na nedeljnik Šarli Ebdo.

U zajedničkom saopštenju većina velikih muslimanskih saveza navelo je da su "duboko šokirani i rastuženi ubistvom naših sugrađana novinara i policajaca" i da žele da pokažu svoju "nacionalnu i građansku solidarnost pred razmerom te drame".

Vođe Francuskog saveta muslimanske vere (DFCM), reprezentativno telo za islam u Francuskoj, kao i drugo muslimansko udruženje UOIF, blisko Muslimanskom bratsvu pozvali su "građane muslimanske vere da se masovno pridruže nacionalnim demonstracijama" predviđenim za nedelju.

Tom prilikom će između 3,5 i pet miliona muslimana u Francuskoj biti pozvano da potvrede "svoju želju da žive zajedno u miru i poštovanju vrednosti republike", navodi se u tekstu podeljenom medijima posle sastanka verskih zvaničnika u Velikoj džamiji u Parizu gde je danas u podne obeležen minut ćutanja kao i u ostatku zemlje.

Predsednik Nacionalne opservatorije protiv islamofobije u muslimanskom savetu Abdalah Zekri takođe je rekao da je zabrinut zbog "mogućih antimuslimanskih akcija".

Muslimanska verska zdanja bila su meta napada sinoć u Mansu na zapadu zemlje i Por-la-Nuvelu na jugu. U Vilfranš-sir-Seni, u centru dogodila se eksplozija jutros ispred restorana sa kebabom pored gradske džamije.

U Poatjeu, zapadnom centru, jedan osumnjičeni je priveden noćas pošto je napisao "Smrt arapima" na ulazna vrata džamije, rekli su sudski izvori.

Ta serija napada na muslimanske objekte dogodila se dan posle napada na francuski nedeljnik Šarli Ebdo u kome je ubijeno 12 ljudi, uključujući osam novinara nedeljnika i dva policajca. U toku je potraga za dva osumnjičena napadača od kojih je jedan džihadista poznat francuskoj policiji.

"Strajuhem da ne poraste broj antimuslimanskih poteza u narednim danima. Pozivamo ministsarstvo unutraašnjih poslova da osigura bezbednost", rekao je Zekri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: