Danas je Dan 250. raketne brigade

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković čestitao je pripadnicima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Dan jedinice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

10:57

Default images

Diković je u čestitki istakao da su pripadnici te brigade u proteklom periodu uspešno realizovali brojne zadatke i da su značajno doprineli izgradnji operativne sposobnosti Vojske Srbije.

"Uveren sam da ćete i u narednom periodu nastaviti da profesionalno i odgovorno realizujete zadatke, ponosno nastavljajući tradiciju herojske 250. raketne brigade protivvazduhoplovne odbrane, čiji ste pravni sledbenik", rekao je on, kako je navedeno na sajtu VS.

Raketaši obeležavaju 24. novembar kao dan jedinice u znak sećanja na isti datum iz 1962. kada je u bivšoj Jugoslaviji formirana prva jedinica naoružana raketnim sistemom.

U sastavu brigade nalazi se pet raketnih diviziona od kojih su tri samohodna diviziona raketnog sistema "kub", a dva raketnog sistema "neva".

Izvršavajući zadatke u nekadašnjoj JNA, ta jedinca je više puta proglašavana za najbolju na različitim nivoima.

Tokom proleća 1999. pripadnici 250. raketne brigade, zajedno sa drugim raketnim jedinicama, učestvovali su u odbrani od NATO bombardovanja, kada su njeni pripadnici oborili i avion "F-117A".

Za podnete žrtve i doprinos u odbrani zemlje, brigada je odlikovana ordenom Narodnog heroja - najvećim ratnim priznanjem, a 2004. godine Gramatom patrijarha Pavla.

Negujući tradicije svih raketnih jedinica, brigada čuva uspomenu na 28 pripadnika poginulih u odbrani zemlje 1999. godine.

U okviru reforme sistema odbrane, 26. aprila 2007. brigada je preformirana i tada, pored postojećih jedinica naoružanih raketnim sistemom "neva", u sastav brigade ulaze jedinice naoružane sistemom "kub" iz Niša, Novog Sada i Kragujevca.

Komanda 250. raketne brigade smeštena je u kasarni "Banjica" u Beogradu, dok su jedinice razmeštene na devet lokacija.

U okviru proslave, u beogradskoj kasarni "Banjica" nakon svečanog stroja i defilea, danas će biti položeni venci na spomen-obeležje poginulim pripadnicima jedinice.

Svečanosti će prisustvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, penzionisani pripadnici jedinice, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i porodice poginulih pridpadnika te brigade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: