"Ako mogu Kina i SAD, može i svet"

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da dogovor SAD i Kine o ciljevima u borbi protiv klimatskih promena pokazuje da je moguć dogovor o klimi na svetskom nivou.

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

09:14

Default images

"Ako SAD i Kina mogu da se o tome dogovore, onda i svet može da postigne takav dogovor", rekao je Obama u govoru održanom na početku samita G20 u Australiji.

Američki predsednik je rekao da je Kina prvi put prihvatila obaveze o klimi, "što predstavlja istorijski korak", dodajući da se ta zemlje, kao največu zagađivač atmosfere u svetu, obavezala da do 2030. godine smanji emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

SAD su se, sa svoje strane, obavezale da do 2025. godine smanje širenje štetnih gasova za 26 odsto.

Obama je najavio da će SAD dati tri milijarde dolara za fond UN za pomoć siromašnim i ugroženim zemljama kako bi se bolje pripremile za klimatske promene i razvile obnovljive izvore energije.

UN nastoje da prikupe najmanje 10 milijardi dolara pomoći da se zemlje u razvoju prilagode podizanju nivoa mora, porastu temperature i ekstremnijim nepogodama. Taj fond je namenjen i energetici kako bi se ograničila potrošnja fosilnog goriva koja zagađuje atmosferu.

Ta donacija SAD će biti najveća do sada. Pre šest godina, bivši predsednik SAD Džordž Buš je objavio sličnu donaciju od dve milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: