"Policija kršila ljudska prava"

Organizacija Amnesti Internešnal objavila je u izveštaju da je policija prekršila ljudska prava intervencijama na protestima u Fergusonu.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

20:35

Default images

Skupovi, koji su počeli posle ubistva tamnoputog tinejdžera, su najpre bili mirni, da bi se potom demonstranti ušli u sukobe sa policijom.

AI ističe da su pripadnici policije bez razloga koristili gumene metke, suzavac i opremu za razbijanje demonstracija nad ljudima koji su mirno protestovali.

Organizacije je navela da je njena delegacija boravila u Fergusonu u periodu od 14. do 22. avgusta i da su u tom periodu prikupljene informacije.

Portparol policije u Sent Luisu Brana Šelman je komentarišući ove navode rekao da je policija imala jednu jedinu misiju u Fergusonu, “misiju spasavanja života“.

Direktorka istraživačkog tima Amnesti Internešnala Rejčel Vord istakla je da je upotreba oružja potpuno neopravdana.

“Ono se može koristiti kada postoji neposredna prednja, a zakoni države Misuri su u totalnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima, koji policiji zabranjuju upotrebu oružja i navode je kao poslednje rešenje“, navela je Vordova.

U izveštaju AI se ističe da je ubijeni Majkl Braun bio nenaoružan i da nije moguće da je kao takav predstavljao opasnost po život policajca Darena Vilsona, koji je istražiteljima nedavno rekao da je pucao na 18-godišnjaka u samoodbrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: