NVO: Socijalu ne uslovljavati radom

Komitet pravnika za ljudska prava i pojedine NVO traže od Vlade da stavi van snage Uredbu prema kojoj korisnici socijalne pomoći moraju da rade.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

15:19

Default images

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Autonomni ženski centar i Regionalni centar za manjine zatražili su danas od Vlade Srbije da stavi van snage uredbu kojom propisuje da korisnici socijalne pomoći moraju da rade ili pohađaju obuku.

"Zakon o socijalnoj zaštiti nigde ne propisuje obavezu korisnika novčane socijalne pomoći da rade, a posebno ne propisuje obaveze korisnika novčane socijalne pomoći da volontiraju ili obavljaju društvenokoristan rad", saopštile su te nevladine organizacije.

Prema njihovim rečima, uvođenje mogućnosti smanjenja ionako preniskih socijalnih davanja neopravdano će pogoditi najugroženije građane i građanke, dovešće do njihove dodatne marginalizacije, diskriminacije i nemogućnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava.

Pojedina rešenja iz te Uredbe, naglašava se u saopštenju, suprotna su Zakonu o socijalnoj zaštiti, kao i ustavnim garancijama koje jemče slobodan izbor rada i pravo građana i porodica kojima je neophodna društvena pomoć na socijalnu zaštitu.

Pored toga, postavlja se i pitanje cene rada korisnika novčane socijalne pomoći i mogućnosti njihove radne eksploatacije, naglašavaju NVO.

"Posebno je zabrinjavajuće postojanje širokih ovlašćenja centara za socijalni rad da na svojevrstan način kažnjavaju korisnike koji iz različitih razloga nisu u mogućnosti da rade ili budu na drugi način uključeni u mere socijalne uključenosti koje su predviđene Uredbom", dodaju organizacije.

U Srbiji ima 147.000 radno sposobnih korisnika socijalne pomoći, a ukupno za tu pomoć mesečno izdvaja milijardu i 117 miliona dinara, kaže Aleksandar Vulin. On dodaje da je Uredba koja obavezuje radno sposobne korisnike te pomoći da je i zarade - praksa u većini evropskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: