KG: Nema inicijative od opozicije

U Skupštinu grada Kragujevca nije stigla nikakva inicijativa opozicije sa zahtevom da se održi sednica po hitnom postupku, rekao predsednik gradskog parlamenta.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

14:29

Default images

Saša Milenić je u izjavi Tanjugu rekao da je, sa druge strane, stigla inicijativa vladajuće "Zajedno za Šumadiju" za sazivanje sednice po hitnom postupku na kojoj bi odbornici odlučivali o poverenju gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću.

Naglašavajući da je odbio inicijativu Z ZŠ i vratio na redovni postupak, Milenić je rekao da će isto tako odlučiti i ukoliko opozicija podnese svoju inicijativu.

On je objasnio da je zakonom predvidjeno da je predsednik skupštine, u slučaju podnošenja zahteva za sednicu po hitnom postupku, podnetom od strane trećine odbornika, dužan da u roku od 24 časa odluči da li je neophodno održavanje takve sednice ili da je uputi na rednovni postupak.

"U slučaju održavanja sednice po hitnom postupku, zakonom je predvidjeno da se ona održi u roku od 72 sata od pristizanja zahteva, odnosno najkasnije do 15 dana ukoliko je zahtev upućen na redovni postupak", istakao je Milenić.

On nije želeo da komentariše izlazak SPO iz vladajuće koalicije jer je, kako je rekao, "tu informaciju čuo iz druge ruke".

Komentarišući najave o promeni vlasti u Kragujevcu, Milenić je rekao da su odbornici suočeni sa velikim pritiscima što je, kako je rekao, pokazalo da se isključuju iz političkog života, pa čak i kontakata sa skupštinom.

Milenić je ponovio optužbe na račun naprednjaka da imaju ambiciju da preuzmu vlast u Kragujevcu iako nisu dobili izvorno poverenje gradjana.

"U ime odborničke grupe 'Zajedno za Šumadiju' hoću da kažem da mi ne branimo ovde ničiju vlast, već ustavno pravo gradjana na lokalnu samoupravu", istakao je on i naveo "da SNS, kao jedna moćna stranka, treba da raspiše izbore i na njima osvoji vlast ako smatra da joj u Kragujevcu pripada".

On je dodao da, upravo zbog straha od gubljenja političke definicije i moguće blokade svih funkcija lokalne samouprave, odbornička grupa Z Z Š je danas zatražila sednicu skupštine po hitnom postupku.

Milenić nije konkretno odgovorio na pitanje da li je postojeća vladajuća većina ugrožena, ali je napomenuo da stranka Z Z Š u ovom trenutku nije raskinula koaliciju, ni sporazum ni sa jednom strankom sa kojom vrši vlast.

Predsednik kragujevačkog SPO Milan Urošević rekao je ranije danas da ta stranka izlazi iz vlasti u gradu i da će njihova tri odbornika potpisati inicijativu naprednjaka za održavanje sednice gradskog parlamenta po hitnom postupku na kojoj će se izglasavati nepoverenje Mileniću.

Urošević je na konferenciji za novinare rekao da je tu inicijativu SNS koji ima 21 mandat, potisalo 44 odbornika, medju kojima i tri odbornika SPO, ali i odbornici iz SPS (šest), DS S( tri), Pokreta "Za naš grad" (osam), kao i po dva odbornika JS i PUPS.

To znači, dodao je Urošević na konferenciji za novinare, da više od polovine od 87 odbornika Skupštine Kragujevca traži sednicu po hitnom postupku.

SNS je pre dva meseca saopštila da pokreće inicijativu za smenu vlasti u Kragujevcu, a do danas je sporazum potpisala sa socijalistima i DS S o aktivnostima na formiranju nove skupštinske većine.

SPO daje podršku inicijativi SNS

Troje kragujevačkih odbornika SPO podržaće inicijativu SNS za sazivanje hitne izglašavanje nepoverenja predsedniku Skupštine grada Saši Mileniću (ZZŠ).

Predsednik kragujevačkog Odbora SPO Milan Urošević rekao je danas da je tu inicijativu potisalo 44 odbornika, među kojima i tri odbornika SPO, ali i odbornici iz SPS, DSS, Pokreta "Za naš grad", kao i JS i PUPS.

On je dodao da to znači da više od polovine od ukupno 87 odbornika Skupštine Kragujevca traži sednicu po hitnom postupku.

Obrazlažući zašto SPO izlazi iz vlasti, Urošević je rekao "da više od godinu i po dana traju previranja između vlasti i opozicije oko formiranja skupštinske većine".

"Ovo je teška odluka za SPO jer smo u korektnim odnosim sa strankama koje su na vlasti u Kragujevcu, pogotovo što je 'Zajedno za Šumadiju' najveći broj njih koji potiču iz SPO", rekao je Urošević.

On je rekao da su odlučili da podrže naprednjake jer su, kako je rekao, od novih partnera čuli da imaju ekonomski program oporavka Kragujevca i da će moći da obezbede preko potrebna sredstva gradu.

Urošević je naveo da SPO nije trpeo pritiske u donošenju odluke izlaska iz vlasti i ocenio da je odluka doneta u interesu građana i partije.

SNS je pre dva meseca saopštila da pokreće inicijativu za smenu vlasti u Kragujevcu, a do danas je sporazum potpisala sa socijalistima i DS S o aktivnostima na formiranju nove skupštinske većine.

Na čelu grada je Veroljub Stevanović, lider "Zajedno za Šumadiju" u reosnivanju, koji lokalnom samoupravom upravlja već 14 godina, od kojih deset za redom.

Pružanje podrske naprednjacima od nekoliko stranaka iz opozicije i vlasti Stevanovićeva "Zajedno za Šumadiju" sa 27 odbornika ima podršku samo DS, koji ima 10 odbornika u skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: