Decenija od ubistva gardista

Danas se navršava decenija od pogibije Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, gardista koji su stradali na odsluženju vojnog roka u kasarni na Topčideru.

Izvor: B92

Nedelja, 05.10.2014.

08:11

Default images

Iako je proteklo deset godina, nema odgovornih za smrti dvojice mladića, iako je Ustavni sud utvrdio da su oni ubijeni dok su bili na straži.

Uprkos prvobitnim tvrdnjama da se 5. oktobra 2004. godine ispred vojnog objekta “Karaš“ dogodilo ubistvo i samoubistvo, utvrđeno je da je gardistima živote oduzela treća osoba, a spekulacije da se to dogodilo zato što su Jakovljević i Milovanović videli, tada odbeglog haškog optuženika, Ratka Mladića potvrdio je i haški tužilac, na suđenju Mladiću ove godine.

Ipak, pre tri godine, sprski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je istragom Mladićevog kretanja tokom bekstva ustanovljeno da on nije bio u “Karašu“ u vreme smrti dvojice gardista, ali se od prve verzije, o ubistvu i samoubistvu, ogradio rečima da mu ona deluje “labavo“.

Tu verziju događaja iznela je Vojska, posle čega je vojno pravosuđe došlo do zaključka da je Jakovljević ubio Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u tačnost takvog izveštaja, Savet ministara tadašnje Srbije i Crne Gore i Vrhovni savet odbrane formirali su nezavisnu komisiju na čelu sa advokatom Božom Prelevićem. Ona je zaključila da je na gardiste pucala treća osoba. Takav izveštaj komisije pre šest godina potvrdili su i forenzičari FBI.

Porodice poginulih gardista su 2011. godine podnele Ustavnom sudu Srbije žalbe zbog povrede prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

Godinu dana kasnije, na obeležavanju osme godišnjice ubistva advokat porodica Predrag Savić je rekao da je Ustavni sud pozitivnim odgovorima na žalbe utvrdio da su gardisti ubijeni.

Kroz godine i promene vlasti u Srbiji, porodice su od nadležnih tražile prijem, do toga nije došlo, a u međuvremenu, porodice su 2012. godine dobijale preteća pisma, o čemu je govorila advokatica Olgica Batić.

Ustavni sud Srbije je u januaru 2013. godine odlučio da porodice mogu da tuže Vuka Tufegdžića, bivšeg sudiju Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu. Prema optužnici, Tufegdžić je napravio prouste u istrazi pogibije gardista i pretilo mu je do pet godina zatvora.

On se nije pojavio na dva zakazana ročišta ove godine, najavljeno je da će biti preduzete sankcije, ali do toga nije došlo i on nijednom nije dao iskaz u ovom slučaju, koji zastareva na današnji dan, na desetogodišnjicu ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: