Ponovo konstituisanje Skupštine KiM

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova biće nastavljena u četvrtak u 10.00, a predsedavajuća sednicom biće Fljora Brovina kao najstarija poslanica.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

23:22

Default images

Početak sednice bio je 17. jula, kada je za predsednika Skupštine izabran predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa. Međutim, Ustavni sud Kosova poništio je tu odluku uz obrazloženje da samo najjača predizborna stranka, u ovom slučaju Demokratska partija Kosova, može predložiti predsednika parlamenta.

Međutim, opoziciona koalicija DSK, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo uz podršku pokreta Samopredelenje smatra da i oni imaju pravo da predlože kandidata za predsednika Skupštine. Ta koalicija želi da spreči DPK Hašima Tačija da i u trećem mandatu ima ključne pozicije na Kosovu.

Lider AZBK i kandidat tog bloka za premijera Ramuš Haradinaj rekao je da i oni, po Ustavu Kosova, imaju pravo da predlože kandidata za predsednika parlamenta.
"Ne želim da dam više detalja pošto se epilog zna. Kandidat DPK neće dobiti dovoljan broj glasova. Očekujemo da ne uspe tačka 126. odluke Ustavnog suda da bismo iskoristili tačku 127", rekao je Haradinaj ističući da ta tačka omogućava da za predsednika bude izabran Isa Mustafa, lider DSK.

Haradinaj je rekao da još nisu dobili konačnu odluku Srpske liste hoće li podržati njihov blok.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić rekao je danas nakon sastanku sa poslanicima Srpske liste da je ta koalicija spremna da učestvuje u budućoj vladi Kosova u kojoj neće biti Samoopredeljenje koje ima radikalne stavove o dijalogu sa Beogradom.

Đurić je rekao da je Srpska spremna za razgovore sa svima i spremna i za druge alternative uključujući i ponovljene vanredne izbore na Kosovu.

U Demokratskoj partiji Kosova rekli su da ne odustaju od zahteva da imaju predsednika Skupštine i premijera pošto su predizborna koalicija koja je osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 8. juna. Za sada nije jasno da li DPK može da okupi 61 od 120 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: