NATO spreman za razgovor s Rusijom

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da članice NATO-a žele političko rešenje ukrajinske krize i da su spremne da s Rusijom razgovaraju o tome.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2014.

21:16

Default images

Ona je, međutim, upozorila da bi nove sankcije mogle biti upotrebljene da bi se pojačao pritisak na Rusiju, preneo je Rojters.

"Mi smo takođe spremni da damo težinu našim političkim zahtevima zavođenjem daljih sankcija", rekla je nemačka kancelarka na samitu NATO-a koji se održava u Velsu.

"Poruka je da mi želimo političko rešenje; mi i posebno ukrajinski predsednik spremni smo, naravno, da razgovaramo s Rusijom o tome", dodala je Merkelova.

U velškom gradu Njuportu održava se dvodnevni samit NATO-a, a glavne teme su ukrajinski konflikt, situacija u Iraku, Siriji i kako je pre nekoliko dana najavio generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, biće doneta odluka o formiranju udarne jedinice za brzo reagovanje i izgradnju vojnih baza na istočnim obodima NATO-a zarad odvraćanja "potencijalnog agresora".

NATO izdvaja 15 miliona evra za vojne reforme u Ukrajini

NATO će izdvojiti 15 miliona evra za podsticanje vojnih reformi u Ukrajini, dok će neke od 28 država članica Alijanse, na bilateralnoj osnovi, pružiti finansijsku pomoć Kijevu, najavio je danas generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Ruska agencija Itar Tas navodi da je dobro obavešteni diplomatski izvor objasnio da su NATO i Ukrajina ranije zajednički osnovali četiri fonda za finansiranje reformi i modernizaciju ukrajinskih oružanih snaga u oblasti logistike, borbene kontrole, sajber odbrane, vojnog saniteta i rehabilitacije ranjenih vojnika u oružanim sukobima poslednjih meseci.

Isti izvor je naveo da je odluka o dodeli 15 miliona evra Ukrajini usvojena na sastanku Komisije NATO-Ukrajina, dok je desetak država članica Alijanse obelodanilo svoje planove da se pridruže finansijskoj pomoći Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: