Ponedeljak, 04.08.2014.

10:55

Nikolić na komemoraciji u Liježu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u Liježu, zajedno s šefovima više od 80 država, učestvovao u obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Nikolić je položio vence na spomenik belgijskom kralju Albertu Prvom - "Kralju-vojniku", i na grobove petorice srpskih vojnika koji su pomogli snažan otpor belgijskih jedinica nemačkim agresorima.

Belgijski kralj Filip Prvi i kraljica Matilda su danas bili domaćini evropskim zvanicama na svečanosti obeležavanja otvaranja Zapadnog fronta u Prvom svetskom ratu.
Kralj Filip je rekao da je "ova komemoracija nužna da bi se bolje gradila budućnost", ukazavši na to da je u Prvom svetskom ratu "žrtvovan ceo jedan naraštaj mladih Evropljana... a taj rat je konačno zbio sve narode pod krstom patnji".

Belgijski kralj je rekao da je "Evropska unija obezbedila decenije mira.., ali sećanje na rat 1914-1918 nas navodi da razmišljamo o odgovornosti onih koji rukovode državama".

Predsednik Francuske Fransoa Oland je na ceremoniji odao priznanje Belgiji zbog otpora Nemačkoj i zbog uloge u ratu, naglasivši da je "najveća opasnost za Evropu povratak sebičnosti".

Oland je naveo da "Evropa ne sme biti umorna od mira", podvukavši takodje da "više ne možemo ostati po strani u odnosu na Siriju, Ukrajinu, Gazu".
Foto: FoNet
Princ Vilijam je danas, u ime Velike Britanije čiji su vojnici podneli velike žrtve u Prvom svetskom ratu na tlu Belgije, naglasio je da je "rat medju nama postao nezamisliv" i, kao "znamenje pomirenja", pozdravio prisustvo državnika Nemačke i Austrije na obeležavanju godišnjice izbijanja tog rata u Belgiji.

Predsednika Nikolića i druge šefove država belgijski kralj Filip Prvi i kraljica Matilda najpre su dočekali u opatiji Sen-Loran u Liježu, a potom je održan pomen na savezničkom groblju Koente, gde je sahranjen i Albert Prvi.

Glavna svečanost u ovom industrijskom gradu održava se u Savezničkom memorijalnom centru iznad grada.

Nemačka invazija na Belgiju je uvela u rat i Britaniju, koja je na današnji dan pre sto godina objavila rat Nemačkoj, a koja takođe danas održava komemoraciju tim povodom, uključujući paradu 40 automobila iz godina sa samog početka 20. veka i bdenje uz sveće u Vestminsterskoj opatiji.
Foto: Fonet
Juče su Oland i Gauk, u znak obeležavanja 100 godina otkako je Nemačka objavila rat Francuskoj, prisustvovali komemoraciji za 30.000 vojnika koji su poginuli tokom borbi u pograničnoj francuskoj pokrajini Alzas.

Nakon ceremonije u Liježu, večeras će biti održana i međunarodna komemoracija u Monsu na francuskoj granici, gde su britanske trupe pravile zaštitnicu dok su London i Pariz svim silama pokušavali da spreče nemački proboj krajem avgusta.

Princ Vilijam će sa suprugom Kejt, princom Harijem i premijerom Kameronom predvoditi komemoraciju u Monsu, gde su poginuli prvi i poslednji britanski vojnik.

Prvi svetski rat bio je najrazorniji koji je ikada vođen, sa 10 miliona poginulih vojnika, 20 miliona ranjenih, milionima civilnih žrtava, srušenim imperijama, prekrojenim svetom.

Sto godina kasnije, još nema konsenzusa među istoričarima i političarima o razlozima njegovog izbijanja.

Austrougarska je objavila rat Srbiji 28. jula 1914. godine, pošto Srbija nije u potpunosti prihvatila njen ultimatum, upućen posle atentata u Sarajevu, gde je mesec dana ranije, 28. juna, ubijen prestolonaslednik Franc Ferdinand.

Ta objava rata izazvala je stupanje u rat i većine tadašnjih velikih sila, što je na kraju dovelo do Prvog svetskog rata.

Nemačke trupe su 4. avgusta 1914. napale Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: