SE protiv nasilja nad ženama

Trinaest zemalja članica Saveta Evrope ratifikovale su konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući i silovanja u porodici.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

13:45

Default images

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muiznijeks rekao je da konvencija stupa na snagu u trenutku kada je nasilje nad ženama u Evropi svaki dan "sve rasprostranjenije".

Konvencija stupa na snagu 1. avgusta za 11 zemalja, pošto su je one prve ratifikovale, dok će Francuska i Švedska, koje su to učinile u julu, početi da je primenjuju od novembra.

Tekstom konvencije, o kojem se pregovaralo od 2011. godine, zemlje potpisnice angažovale su se da će smatrati prestupom ili krivičnim delom nasilje nad ženama i da će biti pravno gonjeni oni koji za to budu optuženi.

Konvencijom se predviđa obezbeđivanje prihvatnih centara i materijalne i psihološke pomoći za žene žrtve porodičnog nasilja.

Tekstom se precizira da religija, tradicija ili "čast" ne mogu biti izgovor za nasilje.

Muiznijeks je danas naglasio da će konvencija između ostalog doprineti borbi protiv ugovorenih brakova i nasilnih abortusa.

On je naveo podatak da u Evropi svaki dan od posledica porodičnog nasilja strada 12 žena.

"Taj fenomen, čiji je jedan od uzroka nejednakost muškaraca i žena, prisutna je u celom svetu, kako u Albaniji, tako u Švedskoj i Finskoj", rekao je Muiznieks.

Tekst konvencije potpisalo je 23 zemalja članica Saveta Evrope, ali ga je ratifikovalo samo 13.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: