Ni jedno globalno pitanje bez Kine

Angela Merkel pozvala je na pluralizam i slobodu mišljenju i pred studentima pekinškog univerziteta govorila o potrebi kritičnosti i otvorenosti.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2014.

10:00

Default images

"Samo ono društvo koje je otvoreno, pluralistično i svakome daje slobodnu mogućnost za razvoj je, u svakom slučaju prema mom mišljenju, u situaciji da uspešno oblikuje budućnost", rekla je nemačka kancelarka na na završinici svoje sedme po redu posete Kini pred studentima Tsinghua-Univerziteta, koga je označila kao predodređeno mesto slobode.

Ona je, takođe, rekla da je veliki "lajt-motiv ' nemačko-kineske kooperacije napredak i inovacije i da u to spadaju i postavljanje kritičnih pitanja i traženje boljeg argumenta.

Merkelova je istakla da je za nju dijalog sa Kinom o ljudskim pravima veoma važan.

"Ako Kini privredno dobro ide, onda ceo svet ima nešto od toga", rekla je Merkelova i dodala da se danas ni jedno globalno pitanje ne rešava bez Kine, kako pitanja zaštite okoline, tako i obnovljive energije i socijalnih uslova.

Ona se u Kini srela i sa bivšim šefom vlade Ven Djiaibaom, što je, kako prenose danas kineski mediji, velika retkost u Kini da se njihovi bivši predstavnici susreću sa stranim gostima.

Merkel, koja je u Kini dočekana uz najviše vojne počasti i, u poseti moći i milijardi, razgovarala sa kineskim državnim i privrednim vošstvom i naglasila da saradnja dve zemlje ima široke osnove i da tu spadaju privredni odnosi, kao i dijalog o razvoju društva i ljudska prava.

"Mi smo još jednom jasno naglasili da su za nas uspešni privredni razvoj i ljudska prava i razvoj civilnog društva tesno povezani", rekla je Merkelova u Pekingu, ne navodeći, mešutim, konkretne slučajeve u Kini, vezane za kršenje ljudskih prava.

Merkelova je, povodom "sajber-napada" iz Kine na nemačke firme istakla da nemačka vlada odbija privrednu špijunažu, nezavisno iz koje države potiče i naglasila da će Nemačka štititi sebe i svoju privredu.

Kineski prmeijer Li je izjavio, prenose nemački mediji, da Kina intenzivno radi na tome da se kroz reforme i otvaranje zemlje daju novi privredni impulsi i istakao da se kineska privreda, koja je u prvom kvartalu zabeležila rast od 7,4 procenta, razvija stabilno.

Mediji ocenjuju da je, uprkos razlikama u shvatanju demokratije i ljudskih prava, došlo do intenziviranja nemacko- kineskih odnosa u proteklim godinama.

Od 2011. godine postoje redovne međuvladine konsultacije, kao i druge forme saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: