KiM: 60 žalbi na rezultate izbora

Izbornom panelu za žalbe i predstavke Kosova podneto je ukupno 60 žalbi na konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 8. juna.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

22:51

Default images

Rok za podnošenje žalbi istekao je danas u 15 časova. Prema predsedniku izbornog panela Šukri Sulejmaniju po broju žalbi prednjači Demokratski savez Kosova sa ukupno 34 žalbe, a iz redova te stranke žalilo se 14 kandidata za poslanike.

Žalbe su uložila i dvojica kandidata za poslanike Demokratske partije Kosova (DPK) i dva kandidiata Alijanse za budućnost Kosova (AZBK). Žalbu kao stranka je podnela Alijansa novo Kosovo, koja nije uspela da predje izborni prag.

Incijativa za Kosovo je podnela 13 žalbi, od kojih je jedna od stranke, dok su ostale žalbe kandidata za poslanika, rekao je Suljejmani.

Demokratska partija Aškalija se žalila na podelu mesta u Skupštini, jer smatra da treba da dobije još jedno mesto, odnosno da ukupno ima dva poslanička mandata. Po jednu žalbu imaju i Progresivna demokratska stranka (PDS) i Srpska lista.

Najveći broj žalbi se odnosi na moguće nepravilnosti u prebrojavanju glasova medju pripadnicima iste partije ili koalicije.
Izborni panel ima pet dana da odgovori na sve žalbe. Posle toga CIK će izvršiti potvrdjivanje, sertifikovanje izbornih rezultata.

Posle potvrdjivanja rezultata u roku od 30 dana treba da bude izvršeno konstituisanje Skupštine Kosova, nakon čega predsednica Kosova Atifete Jahjaga treba da odredi mandatara za sastav vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: