Dogovorena donatorska konferencija

Posle sastanka međunarodnih donatora dogovoreno je sazivanje prave donatorske konferencije,saopštila je ministarka Joksimović. Vučić:Znaćemo da uzvratimo pomoć.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.05.2014.

03:43

Default images

Međunarodni donatorski sastanak otvorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je učesnike sastanka informisao o razmerama katastrofe koja je zadesila Srbiju.

On je međunarodnim donatorima rekao da je šteta koju je Srbija pretrpela u poplavama prešla 0,64 odsto BDP, što je uslov za pooć iz fonda EU, te da, prema treutnim procenama, iznosi oko 174,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, iz područja zahvaćenih nezapamćenim poplavama u Srbiji, evakuisano je 31.879 osoba, koje su smeštene u 140 kolektivnih centara, od kojih je najveći broj u Beogradu. Srušena su 1.763 objekta, dok je preko 2.000 poplavljeno, rekao je Vučić i istakao da je najveća šteta pričinjena u Obrenovcu.

Ukupno ugroženih opština je 39, na čijim teritorijama živi preko milion ljudi, rekao je Vučić i dodao da su pokrenuta brojna klizišta koja su osim kuća oštetila i infrastrukturu. Najveća šteta, verovali ili ne, pričinjena je na Koridori 10, kazao je premijer Srbije.

Takođe, bujica je odnela ili oštetila i brojne pruge, 52 javna objekta su oštećena, a najviše škole, kao i preko 300 poslovnih objekata. Prema njegovim rečima, najveću štetu pretrpela su dva sektora - energetski i poljoprivredni.

Kada je reč o energetskom sekotru, dovoljno je reći da oko TENT-a vode ima kao u Vlasinskom jezeru i ta voda se ne povlači tako brzo pa se ni pumpe za izvlačenje vode koje su stigle kao pomoć u Srbiju ne mogu koristiti, objasnio je Vučić. Srbija sada, kako kaže, kupuje struju za oko 500.000 do i milion evra.

"80.000 hektara je pod vodom. Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku o zabrani prometa poljoprivrednim proizvodima s područja ugroženih poplavama. Sve što je bilo zasađeno nestalo je u jednom danu, rekao je Vučić i dodao da će se sve to odraziti na umanjeni rast ili pad naše proizvodnje i u tom smislu neophodno nam još jače sprovođenje ekonomskih reformi, o kojima smo govorili u ekspozeu u Skušpitini", rekao je Vučić.

On je posebno istakao da želi da se zahvali prijateljskim zemljama koje su se angažovale i u Srbiju poslale timove za spasavanje, opremu za spasavanje i pupme za izvlačenje vode, kao i humanitarnu pomoć, nabrojavši svaku od njih.

"Moja molba za vas je da Srbiji pomognete na svaki način...Mi tu pomoć nećemo zloupotrebiti, moćićete da vidite kako je svaki dinar stigao i kako je potrošen, transparentno na sajtu Ministarstva finansija", kazao je Vučić.

"Iako smo mali, ponosni smo i hrabri, stali smo kao jedan u odbranu zemlje...ozivamo vas da nam pomognete, a mi ćemo znati to da poštujemo i znaćemo to da vratimo", rekao je premijer.

Premijer je izjavio i da će se obnova zemlje pravno i suštinski pripremiti u narednih deset dana i poručio međunarodnim donatorima da će se procena štete raditi na odgovoran i pošten način jer "ne želimo i nećemo nikoga da varamo".

Od EU odmah 30 miliona

Tanjug
Šef delegacije EU u Srbiji Majk Devenport rekao je da Srbija može odmah da računa na pomoć od EU od 30 miliona za najhitnije potrebe u
otklanjanju posledica poplava. EU će, prema njegovim rečima, obezbediti Srbiji i kratkoročna sredstva za obnovu kuća i infrastrukture, po prioritetima koje odredi Vlada Srbije.

"Srbija je od izbijanja poplava od zemalja članica EU dobila pomoć i više nego što je traženo, a ekipe stručnjaka iz EU pomažu u zaštiti od poplava elektroenegetskih objekata", istakao je Devenport i podsetio da Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, ima ista prava kao i članice da koristi sredstva Fonda solidarnosti.

Tačan iznos pomoći koju će Srbija dobiti od EU za otklanjanje posledica poplava, kako je rekao, biće naknadno utvrđen na osnovu procenjene štete.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović prenela je molbu Vlade Srbije međunarodnoj zajednici za mobilisanje svih raspoloživih sredstava pomoći, s obzirom na obim štete, navodeći da je Srbija već počela pripreme da aplicira za novac iz raspoloživih fondova.

Ona je na koordinacionom sastanku međunarodnih donatora za pomoć u saniranju poplava objasnila da je namera vlade da u skadu sa međunarodnim obavezama zadržimo, osmislimo i osnažimo postojeće mehanizme za koordinaciju međunarodne pomoći, pominjući kao novine u tom smislu centralizovanu procenu štete i izradu jedinstvenog plana s naznačenim prioritetima.

Kako je objasnila, Kancelarija za evropske integracije pravi prelimirnarni presek međunarodne pomoći i već je počela pripreme da aplicira za novac iz raspoloživih fondova.

Po završetku koordinacnionog sastanku međunarodnih donatora dogovoreno je sazivanje prave donatorske konferencije, saopštila je ministarka.

Ona je istakla da je danas bilo govora i o potrebama razvojne pomoći, što će biti predmet napora u narednih nekoliko godina.

"Možemo da konstatujemo da međunarodna zajednica podržava Srbiju u teškom periodu i voljna je da stavi na raspolaganje svoje resurse i finansijske mehanizme za obnovu zemlje", prenela je Joksimović, na konferenciji za štampu, zaključke skupa.

Ona je dodala da je obaveza vlade da intenzivno radi prevashodno na proceni štete i izradi plan sanacije.

U cilju postizanja maksimalnih efekata, vlade i finansijskih istitucija kao i donatora, zaljučeno je, kako je kazala, vlada će biti jedini koordinator procesa planiranja obnove i programiranja sredstava koja će nam biti na raspolaganju.

Predstavnici medjunarodne zajednice, prema njenim rečima, razmotriće sve mogućnosti koje imaju da izadju u susret Srbiji.

Ona se zahvalila na značajnoj podršci koju je medjunarodna zajednica već dala, i na spremnosti koja je izražena da i dalje pomogne Srbiji.

"Mi smo neizmerno zahvalni i znaćemo da cenimo u budućnosti ovakve gestove prijateljstva", poručila je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: