Hrvatska: Evakuacije i na silu

Štab za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-sremske županije doneo odluku da se nastavi evakuacija na poplavljenim i ugroženim opštinama u Posavini.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.05.2014.

04:11

Default images

Opasnost na tim područjima prevelika je da bi se ikome dozvolio ostanak, rekao je predsednik Štaba župan Božo Galić na konferenciji za novinare i dodao da se evakuacija mora izvršiti i na silu.

"U poplavljenim selima nema struje, vode, ni higijenskih uslova za ostanak bilo koga, a uskoro bi ljudima koji se tamo nalaze moglo da nestane i hrane", rekao je Galić dodajući da će se nastaviti s prikupljanjem stoke, a da su počele i pripreme za zbrinjavanje uginulih životinja.

S ovog područja dosad je evakuisano oko 2300 osoba. U selima kod kojih je Sava jutros probila nasip voda je dosegla nivo krovova, a policija je na celom području uspostavila nadzor radi zaštite imovine evakuisanih meštana.

Inače, vodostaj Save kod Županje dosegao je metar iznad nasipa što se u istoriji nikada nije dogodilo.

Ranije je zbog straha od probijanja nasipa na Savi, preventivno iz ugroženog područja uz savski nasip evakuisano više od 700 stanovnika Slavonskog Broda. Reč je o ugroženim grupama - trudnicama, majkama, deci, starima i nemoćnima. Delimična evakuacija obavljena je i u opštini Bebrina, odakle je evakuisano 677 stanovnika.

U Brodsko-posavskoj županiji i jutros su nastavaljeni radovi na ojačavanju nasipa duž 180 kilometara toka Save. Prema procenama Štaba za zaštitu i spasavanje, trenutno je najteže na nasipima od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca, prenose lokalni mediji.

Na području cele Brodsko-posavske županije neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni vrtići.

Najteža situacija i dalje je u županjskoj Posavini, gde su gotovo potpuno poplavljena sela iz kojih je stanovništvo evakuisano.

Procenjuje se da je ugroženo oko 15.000 stanovnika Gunja, Račinovaca i Rajeva Sela, a velikim delom i Bošnjaka, Vrbanje i Drenovaca. Evakuacija i dalje traje, ali mnogi odbijaju da napuste domove.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović sinoć je tokom obilaska ugroženog poplavljenog područja poručio gradjanima da poštuju upustva o
evakuaciji.

Prema dosadašnjim informacijama, u Rajevom Selu poginuo je jedan muškarac, a dve osobe se vode kao nestale.

Vanredno stanje i dalje je u Županji, uz našu granicu, a na ostatku Savinog srednjeg toka spušteno je na vanredne mere, treći od četiri stepena povišenog opreza.

Drugi talas, kojem je značajno doprinela velika količina vode koju je sa desne strane donela Bosna, trebalo bi da tokom noći i u ponedeljak potpuno pređe u Srbiju.Na tri merne stanice Save najbliže Srbiji (Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Županja) reka je u padu od prosečno pola metra u odnosu na stanje pre 24 časa.

Sava iz Slovenije i Zagorja ne nosi povećane količine vode, i poslednja opasnost stiže od onoga što se u nju ulilo iz Une i Sane. Uzvodno od ušća Une, u Kostajnici, ta reka je u opadanju od prošle noći, što bi trebalo da je znak za smirivanje.

Voda koju je ona donela u Savu teći će u narednim danima po granici Hrvatske i BiH, pre nego što stigne u Srbiju sredinom nedelje.

U padu su i leve Savine pritoke, pre svih Orljava.

Dodatni problem je u tome što se posle rušenja nasipa kod Rajevog sela Sava raširila po poljima i tako zaobilazno ugrožava susedna sela. Sličan problem reka pravi i Srbiji.

Nabujala reka uzrokovala je zatvaranje gotovo svih mostova koji spajaju BiH sa južne i Hrvatsku i Srbiju sa severne strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: