RTS žali ukoliko je uznemirila LGBT

Radio-televizija Srbije je danas objavila da žale ukoliko je komentarisanje prenosa finalne večeri Evrosonga uznemirilo transrodnu populaciju i LGBT pripadnike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

16:07

Default images

Gej lezbejski info centar (GLIC) osudio je juče ponašanje komentatora RTS-a tokom prenosa Evrovizije, pogotovo za vreme nastupa i glasanja za predstavnicu Austrije Končitu Vurst kada je ona dobijala maksimalan broj poena.

U saopštenju zabavni program RTS-a je, povodom protestnog pisma GLIC-a upućenog RTS-u u vezi sa komentarisanjem prenosa finalne večeri Evrosonga, naveo da "izražava žaljenje ukoliko je došlo do uznemiravanja trans populacije i LGBT pripadnika".

"Muzičko-zabavni karakter Pesme Evrovizije svake godine određuje i ton komentarisanja kvaliteta muzičkih numera, izvođača, kao i ukupni utisak nastupa takmičara", piše u saopštenju RTS-a.

Predsednik GLIC-a Predrag Azdejković zatražio je izvinjenje od RTS-a, navodeći da će u suprotnom biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku RRA-a, jer je nedopustvio "smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažnjavanje kada dobija maksimalan broj poena".

U susednoj Hrvatskoj pojedini mediji osudili su način na koji je HRT prenosio finale Evrosonga jer je voditelj iznosio homofobične komentare o pobedniku takmičenja Končiti Vurst iz Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: