Prestao mandat Vlade Slovenije

Premijerka Slovenije Alenka Bratušek danas je zvanično obaveštila skupštinu o svojoj ostavci čime je prestao i mandat njene vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2014.

15:35

Default images

Vlada će obavljati samo tekuće poslove do izbora nove, odnosno do vanrednih parlamentarnih izbora, za koje se još ne zna kada će biti održani.

Premijerka je poslanicima rekla da je ostavku podnela "nemirne, ali čiste savesti".

Datum održavanja vanrednih izbora još nije poznat. Na sastanku šefa države, Boruta Pahora, s pravnicima zaključeno je da za izbore nije pogodno vreme letnjeg odmora Skupštine.

Ukoliko Pahor, poslaničke grupe ili bar deset poslanika u roku od 30 dana ne predlože novog mandatara, Pahor će, po Ustavu, raspustiti Skupštinu i raspisati prevremene izbore.

Većina stranaka predlaže da izbori budu pre letnjeg odmora poslanika, a prvi mogući datum je 22. jun.

Bratušek je u ponedeljak, 5. maja, podnela ostavku na mesto predsednice Vlade jer je krajem aprila izgubila mesto šefice stranke Pozitivna Slovenija. Zatražila je prevremene izbore i najavila osnivanje nove stranke.

Borut Pahor, koji je nakon što je premijerka dala ostavku juče održao konsultacije sa pravnim stručjacima, ocenio je da se Slovenija u ovom trenutku suočava sa trkom za opstanak stare politike, što nije interes države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: