Skupština dobija konačan oblik

Skupština Srbije sutra bire predsednika parlamenta, potpredsednike i radna tela, čime će biti završeno konstituisanje ovog najvišeg zakonodavnog tela.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

09:49

Default images

Na sednici 16. aprila potvrđeni su mandati novim poslanicima, a sutra bi trebalo da bude zaokružen proces izbora novog saziva parlamenta.

Potom bi poslanici u četvrtak, 24. aprila, trebalo da razmatraju zakone o vladi i o ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila. Novi ministri će, kako je najvljeno, zakletve pred poslanicima položili 27. aprila.

Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika. O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajući utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom. Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrđuje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Naprednjaci su prošle sednice izašli sa predlogom da u naredne četiri godine dođe do rotiranja na mestu predsednika parlamenta na po godinu dana, ali kako prenose pojedini mediji od te ideje se odustalo.

Tim povodom prošle sedmice održan i sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije na kome nije bilo izjašnjavanja o predlogu, ali su nakon sastanka u izjavama novinarima predstavnici SVM i DS saopštili da se protive takvom predlogu, PUPS-a da to nije dobra ideja, NDS da će analizirati tu ideju, LSV da ona ima dobre i loše strane i da je treba dobro sagledati, dok su socijalisti naveli da je to znak dobre volje SNS da demokratizuje parlament i ojača kontrolnu funkciju te institucije.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: