Putin zabrinut zbog istoka Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin sa dubokom zabrinutošću prati razvoj događaja na istoku Ukrajine, rekao je danas novinarima Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

16:46

Default images

Na pitanje da kaže kakva je reakcija Putina na pozive iz istočnih regiona Ukrajine da se uključi, Peskov je rekao:

"Nažalost, takvih poziva iz regiona istočne Ukrajine ima mnogo, upućenih lično Putinu s molbom da pomogne, da se na ovaj ili onaj način uključi. Predsednik Rusije sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u tim regionima. To je sve što mogu da kažem."

Itar-tas navodi da se u mnogim gradovima Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti nastavljaju demonstracije protiv vlasti u Kijevu, a među zahtevima je održavanje sveukrajinskog referenduma o državnom ustrojstvu Ukrajine.

Peskov je rekao da Kremlj do sada nije dobio odgovor na pismo predsednika Rusije, koje je uputio liderima 18 evropskih država i u kojem se govori o problemu ukrajinskog duga za ruski gas.

"Čuli smo da postoji ideja da se uputi usaglašen odgovor, ali ništa nismo dobili", naveo je Peskov.

Kako prenosi Itar-tas, poljski premijer Donald Tusk je saopštio da zemlje EU pripremaju jedinstven odgovor na to pismo.

"Za nas je važno da EU deluje kao jedinstvena snaga i sa zadovoljstvom smo primili informaciju da su svi evropski partneri za jedinstven odgovor, a ne za bilateralni pregovore", rekao je Tusk.

Itar-tas prenosi i izjavu šefa poljske diplomatije Radeka Sikorskog da će nacrt tog odgovora biti pripremljen danas na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Nacrt će biti sačinjen na zahtev predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza, a kako je rekao Sikorski, Barozo će proslediti odgovor Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: