Ne žive svi Romi na margini

Iako se položaj Roma u Srbiji poboljšava, on je i dalje težak. Međutim, da ne žive svi Romi na margini primer je operska pevačica Nataša Tasić Knežević.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

15:34

Default images

Stas, glas i harizma su osobine koje krase prvu opersku pevačicu romske nacionalnosti. Od siromašnog detinjstva, preko pevanja u crkvenom horu i nastupa na danima romske kulture u Parizu Nataša je postala gostujući sopran Narodnog pozorišta.

Sem pevanjem, Nataša se bavi i profesurom. U radu sa decom, ali i iz kućnog vaspitanja naučila je da trud treba da se ceni, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Iako često putuje i nastupa u inostranstvu, kaže da je u Srbiji najviše nailazila na diskriminaciju.

Mnoga romska deca u Srbiji i dalje su meta diskriminacije, mnogi od njih rano su uvučeni u kriminal i prosjačenje, iako među njima ima talentovane dece koja zaslužuju da im se obezbedi podrška i pruži šansa.

Svetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: