Slučaj MH 370: Šta sad?

Rodbina i prijatelji putnika malezijskog aviona, čija je sudbina delimično rasvetljena juče, protestuju ispred malezijske ambasade u Pekingu.

Izvor: B92, Gardijan

Utorak, 25.03.2014.

08:24

Default images

Iako ni jedan delić aviona nije pronađen, zvaničnici Malezija erlajnsa i malezijski premijer objavili su juče da se na osnovu dosadašnjih saznanja iz istrage, u kojoj su, kako je rečeno, korišćene do sada nezapamćene metode, avion sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao s radara sat vremena nakon poletanja 8. marta, definitivno pao negde u Indijski okean.

Do sada su jedini trag ka nestalom avionu snimci satelita koji su daleko od obala australijskog grada Perta snimili objekte za koje se pretpostavlja da su delovi Boinga 777 sa leta MH 370. Nakon toga i nekoliko aviona, koji su učestvovali u pretrazi Okeana, takođe je prijavilo da su videli neke objekte u vodi.

Međutim, niko od članova međunarodnog tima koji traga za delovima aviona, do sada nije uspeo te objekte da zaista locira i izvadi iz vode, a potom i potvrdi da li je reč zaista o delovima malezijskog aviona.
Beta-AP
I današnja potraga za snimljenim delovima je obustavljena zbog izuzetno loših vremenskih uslova. Kako javlja Gardijan, jak olujni vetar, ogromni talasi i kiša prete da ugroze i same članove timova, tako da su oni svi povučeni.

Za to vreme, porodice i prijatelji putnika misterioznog leta, među kojima je bilo više od 100 Kineza, protestovali su ispred malezijske ambasade u Pekingu, nezadovoljni kako je ta zemlja do sada vodila istragu. Kako ocenjuje Gardijan, oni su sav svoj bes usmerili upravo na malezijske zvaničnike i optužuju tu zemlji za ubistvo i laganje.

Oko 200 okupljenih Kineza bacali su plastične flaše za vodu, pokušavajući da otvore kapiju, skandirali - "lažovi" i izvikivali druge parole. "Recite istinu! Vratite naše bližnje!'', vikali su oni ispred Ambasade gde je bilo veliko prisustvo policije u zgradi i gde je došlo do kratke opšte tuče kada su neki od rođaka pokušali da prođu policiju i priđu novinarima, ali nije ništa preduzeto da se demonstracije prekinu, prenela je agencija AP.

Oni su tražili da ih primi malezijski ambasador, što je on i učinio, ali umesto da se situacija smiri, demonstranti su ga dodatno optužili.

Istraga: Fokus crna kutija

Iako je sudbina nestalog aviona definisana, potraga za njegovim delovima se nastavlja. U toj potrazi učestvuje na desetine aviona, brodova, ljudi...iz 26 država.

Njihov glavni cilj sada je naći crnu kutiju aviona, a za to imaju ne tako dugačak rok, jer, kako objašnjavaju stručnjaci, crna kutija iz aviona trebalo bi da je nastavila da emituje signal, što bi trebalo da potraje do 30 dana od momenta nestanka sa radara.

SAD su u tu svrhu poslale lokator akustičnih signala crne kutije i robotsko podvodno vozilo bez ljudske posade "blufin-21" u Pert, kao pomoć u potrazi za crnom kutijom.

Za to vreme, svi timovi čekaju da se vreme stabilizuje kako bi se potraga za uočenim delovima nastavila i bar jedan izvukao iz vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: