Kijev traži pomoć od NATO i UN

Ukrajina je večeras zatražila od SAD i drugih ključnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da joj pomognu u očuvanju teritorijalnog integriteta.

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

22:05

Default images

Takođe je zatražila i pomoć od NATO.

"Mi možemo da zaustavimo širenje te agresije", rekao je ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev novinarima nakon što je govorio na sastanku SB UN iza zatvorenih vrata o krizi u Ukrajini, javio je Rojters.

On je rekao da je ruska vojna agresija narušila sporazum iz 1994. godine o očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvao ostale četiri stalne članice SB UN da iskoriste svoj diplomatski uticaj i pomognu njegovoj zemlji.

"Ono što mi radimo jeste da se obraćamo drugim garantima (ukrajinskog suvereniteta) - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Kini, da ispune svoje garancije", rekao je Sergejev.

Prema njegovim rečima, još postoji mogućnost da svetski lideri razgovaraju s ruskim predsednikom Putinom i spreče dalje pogoršanje situacije.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini održava se večeras iza "zatvorenih vrata".

Kako je rekao jedan zapadni diplomata, nekoliko predstavnika iz država članica SB UN tražilo je da zasedanje bude otvoreno za javnost i da se prenosi na Internetu, ali o tome nije postignut konsenzus, zbog čega se zaseda iza "zatvorenih vrata".

Ukrajina je danas zatražila i od NATO da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Sergej Deširitsja.

On je kazao da je razgovarao s predstavnicima SAD i Evropske unije i zatražio pomoć NATO nakon što je ukrajinski premijer ocenio da se radi o ruskoj agresiji, preneo je Rojters.

Deširitsja je rekao da je zatražio od NATO da "razmotri sve mogućnosti za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ukrajinskog naroda i nuklearnih postrojenja na ukrajinskoj teritoriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: