Lavov: Proglašena "narodna vlast"

Demonstranti koji su zauzeli administrativne zgrade u ukrajinskom Lavovu proglasili su danas "narodnu vlast".

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

13:19

Default images

Proglas je objavljen na sajtu regionalne administracije oblasti Lavova, a navodi se da će to novo telo "preuzeti punu odgovornost za sudbinu cele regije i ljudi koji u njoj žive".

U saopštenju se "zahteva od svih činovnika i državnih službenika da poštuju odluke nove Narodne rade (skupštine)".

Prema izveštajima agencija, demonstranti su tokom prethodnog dana i noći zauzeli zgradu lokalne vlasti, sedište policije, zgradu tužilaštva, kao i vojnu kasarnu.

Policija i vojska su se iz zgrada navodno povukli ostavivši oružje za sobom, nekoliko zgrada je zapaljeno, a najmanje jedna je potpuno izgorela.

Kako navodi agencija UNIAN, demonstranti su rekli da su pustili sve zatvorenike.

Demonstranti su zauzeli zgrade lokalnih vlasti i policijsku stanicu i u gradu Ivano-Frankivsku, južno od glavnog centra zapadne Ukrajine Lavova.

Gradonačelnik Lavova je na Fejsbuku okrivio režim za nerede u Ukrajini i zatražio od lokalne policije da "stane na stranu naroda" i istakao da bi "i najmanja agresija izazvala žestok odgovor naroda koji ne može biti zaustavljen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: