Katalonci će tražiti referendum

Poslanici u parlamentu španske pokrajine Katalonije izglasali su da se zatraži održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.01.2014.

10:35

Default images

Odluka katalonskog parlamenta je, ipak, uglavnom simbolična. Ta pokrajina može da zatraži od zvaničnog Madrida dozvolu za održavanje referenduma, ali Madrid ima pravo da im kaže "ne" i to će se gotovo sasvim sigurno dogoditi.

Španski premijer Marijano Rahoj je više puta rekao da neće dozvoliti održavanje katalonskog referenduma o secesiji jer španski Ustav iz 1978. predviđa samo jedinstvenu državu i nalaže da se referendumi koji se odnose na Španiju moraju održavati na nacionalnom nivou, a ne na regionalnom.

Premijer Rahoj ima apsolutnu većinu u nacionalnom parlamentu čime je osigurano da će njegov stav pobediti, a glavna opoziciona Socijalistička partija je takođe protiv održavanja referenduma.

Katalonska pokrajinska skupština danas će glasati o predlogu da se zatraži od španskog Kongresa (Skupštine) dozvola da se Kataloniji daju potrebna ovlašćenja da održi referendum o nezavisnosti.

Očekuje se da će ovaj predlog biti s lakoćom usvojen u pokrajinskoj skupštini, i mada će najverovatnije biti odbačen na nacionalnom nivou, mogao bi da podstakne napore za nezavisnost.

Jaka separatistička poruka u Kataloniji može takođe da podstakne pokrete za nezavisnost u drugim zemljama EU. EU će pratiti majske izbore u Belgiji i to da li će se Flamanci zalagati za veću autonomiju, a Škotska se sprema da na jesen ove godine održi referendum o otcepljenju od Velike Britanije.

Iako Katalonci znaju da su šanse da im Madrid dozvoli da održe referendum takoreći nepostojeće, oni su prošlog vikenda izašli na ulice Barselone gde su protestovali i održali imaginarne "izbore" sa glasačkim kutijama postavljenim na stolovima na rasklapanje na ulicama.

Ankete pokazuju da Katalonci velikom većinom podržavaju to da im se dozvoli pravo da održe referendum o nezavisnosti, a otprilike su jednako podeljeni o tome da li bi glasali za nezavisnost. Ta podrška za nezavisnost se znatno smanjuje kada se postavi i pitanje da li su za nezavisnu Kataloniju van Evropske unije.

Evropska unija i NATO su upozorili da bi Katalonija bila isključena ako bi se odvojila i da bi morala da odvojeno traži članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: