Pretovar hemijskog oružja u Italiji

Italija će održati obećanje da će se pretovar sirijskog hemijskog oružja održati na njenom tlu, uprkos rastućem otporu prema toj nameri.

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2014.

19:57

Default images

Tokom nedelje objaviće se i ime luke u kojoj će se pretovar obaviti, saznaje Rojters od vladinih izvora u Rimu.

Pretovar hemikalija s danskog teretnog broda na specijalizovani američki brod, na kom će biti uništene na otvorenome moru, deo je međunarodnog dogovora koji je postignut na podsticaj Rusije, nakon napada hemijskim oružjem u blizini Damaska u avgustu, u kojima su poginule stotine ljudi, uključujući i decu.

Italija je prošlog meseca pristala na to da jedna njena luka posluži kao mesto pretovara otrova koji se koriste u proizvodnji sarina i drugih otrovnih supstanci, što je izazvalo glasne proteste iz nekih područja zemlje, koja se u medijima spominju kao moguća mesta te operacije.

Ministarka spoljnih poslova Ema Bonino u četvrtak će u parlamentu objaviti pojedinosti o trenutku pretovara, koji bi trebao biti krajem januara i ne bi trebalo da potrajate više od 48 sati, rekao je Rojtersu izvor iz italijanske vlade.

Istoga dana, glavni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu informisaće italijanske zastupnike o detaljima postupka pretovara, najavljeno je na internet stranici italijanskog parlamenta.

OPCW nadzire uništenje sirijskog hemijskog arsenala, a u operaciju su uključeni danski, ruski, norveški i kineski brodovi.

Gradonačelnik Brindisija na jugu Italije i guverner Sardinije najavili su da će pokrenuti pravnu i političku borbu, ako njihove luke budu izabrane za pretovar.

Prema navodima izvora iz vlade, u odabiru luke uzeti su u obzir različiti kriterijumi, uključujući i "njihovu udaljenost od gusto naseljenih sredina". To bi moglo da znači da se pretovar neće obaviti u Brindisiju, kao ni u glavnom gradu Sardinije Kaljariju, čije su luke smeštene u centru tih gradova.

Prema navodima italijanskih medija, u obzir bi mogla doći sicilijanska luka Augusta, Đoja Tauro u Kalabriji ili neke od udaljenijih sardinijskih luka.

Prema informacijama Sirijske opservatorije za ljudska prava, u ratu u toj zemlji, koji traje već dve i po godine, poginulo je 125.835 ljudi, a više od dva miliona izbeglo je, uglavnom u susedne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: