KiM: Dažbine na robu iz Srbije

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova sutra će, u skladu sa Briselskim dogovorom, početi naplata dažbina na robu iz centralne Srbije.

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

08:42

Default images

Na pojedinim lokalnim medijima na severu Kosova u toku je kampanja Euleksa kojom se građani informišu da će prikupljene dažbine biti utrošene za potrebe ovdašnjeg stanovništva.

To će doprineti povećanju socijalno-ekonomskih investicija i poboljšanju životnog standarda. Ovi novčani prihodi finansiraće razne infrastrukturne projekte u zajednici poput dečjih vrtića, škola i bolnica, navodi se u kampanji.

Prilikom prošlonedeljne posete Leposaviću ministar bez portfelja Aleksandar Vulin potvrdio je da će u subotu 14. decembra početi naplata dažbina na administrativnim prelazima u skladu sa Briselskim sporazumom i Sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

On je naglasio da će sve dažbine koje će se prikupljati na prelazima na severu Kosova ići u Fond za razvoj severa Kosova, da će novac trošiti ljudi na severu Kosova i da neće ići ni u Prištinu, ni u Beograd.

"Sve što prikupimo, sebi prikupljamo, svaku obavezu koju izbegnemo, sebi smo je izbegli", poručio je Vulin.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je jedan od glavnih prioriteta ove misije implementacija svih sporazuma između Prištine i Beograda na severu Kosova.

Gudeljevićeva je, komentarišući za sutra najavljeni početak naplate dažbina na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova, rekla da je na Beogradu i Prištini da komuniciraju u vezi sa dijalogom i sporazumima koji su postignuti uključujući i taj koji se odnosi na carinu.

“Kosovska carina je ta koja bi trebalo da bude kontaktirana u vezi sa tačnim procedurama koje će biti sprovedene na Jarinju i Brnjaku”, kazala je portparolka Euleksa.

Ona je dodala da je implementacija svih sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine na severu Kosova bila i biće jedan od glavnih njihovih prioriteta.

"Mi smo tu da asistiramo i pomognemo, a sve u skladu sa mandatom koji imamo", kazala je Gudeljevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: