Nevreme u HR: Haos, jedna žrtva

Jako olujno nevreme pogodilo je Hrvatsku i izazvalo haos u više gradova. Jedna osoba je poginula, a najmanje 20, među kojima dvoje teško, je povređeno.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 11.11.2013.

09:53

Default images

Orkanski vetar, čija brzina je dostizala i 220 kilometara na sat, je čupao stabla, rušio zidove i izazvao saobraćajni kolaps u Zagrebu.

Zakrčena je i Rijeka, dok je u Lici pao sneg. Kako nezvanično javlja "Jutarnji", u Varaždinu je jednog muškarca ubilo drvo, dok u Rijeci ima dvadesetak povređenih, od kojih se dvoje bori za život.

U Opatiji je grana pala na decu u školskom dvorištu, troje je povređeno.

Zbog noćašnjeg jakog nevremena sve dežurne ekipe su na terenu, a javna vatrogasna stanica grada Zagreba tokom noći i jutra imala je oko stotinak intervencija, a meteorolozi su izdali "crvenu uzbunu" za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala.

Olujni vetar srušio je i deo glavne zgrade starog Paromlina, a urušavanje preti i ostatku jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i službenici Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama.

Veliko nevreme pogodilo je i Rijeku i okolinu. Zbog jake bure i nevremena koje je zahvatilo šire riječko područje, školama su stigle preporuke da ne održavaju nastavu popodne, pogotovo što tri škole, zbog olujnog nevremena, imaju problema s krovom. U Centar za hitnu medicinu primljeno je više teže povređenih osoba, a od toga su dve osobe u stanju životne opasnosti. Lokalni portal kvarnerski.com javlja da su u pitanju dva radnika koja su pala sa skele, sa visine od osam metara. međutim, i sam centar je tokom nevremena oštećen.

Takođe, deo grada sinoć je ostao bez struje, a mnogi još uvek nisu dobili električnu energiju. U Opatiji je spovređeno troje osnovaca, kada je na njih pala odlomljena grana.

Orkanska bura od sinoć duva na širem području Rijeke, pa su vatrogasci tokom noći i jutros zbog srušenih stabala, bandera i drugih intervencija na teren izlazili više desetina puta, a jutros je na Krčkom mostu zabeležn i najjači udar bure od čak 220 kilometara na sat.

Prema podacima riječke Javne vatrogasne službe, oštećeno je dosta automobila i prozora, a ima i oštećenih krovova. Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore i da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

S druge strane, na severnom Velebitu pao je sneg. Meteorolozi kažu da je na Zavižanu palo osam centimetara snega, s tim da olujni vetar stvara i snežne smetove, na nekim mestima i više od pola metra.

Olujni vetar, koji je povremeno dostizao snaku i orkanskih udara, prouzrokovao je kvarove i u Podgorju. Bez struje je više kuća na području Barić Drage.

Meteorolozi međutim kažu da će oblačno vreme s padavinama, veoma vetrovito i hladno trajati tokom celog dana i da će zahvatiti celo područje Hrvatske. Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, Državni hidrometeorološki zavod je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stepen upozorenja, dok je narandžasto upozororenje zbog severnog vetra izdato za Liku, Split i Zagreb.

Nevreme delimično zatvorilo luku Kopar

Zbog nevremena, koje je danas pogodilo zapadne delove Slovenije, pomorske vlasti su odlučile da delimično zatvore luku Kopar.

Zasad nije poznato do kada će ova odluka ostati na snazi.

I prošle zime luka Kopar je bila zatvorena nekoliko dana zbog nevremena.

Nevreme, praćeno snažnim vetrom koji je dostizao brzinu i do 130 kilometara na sat, napravilo je probleme u zapadnim i severozapadnim delovima Slovenije.

Očekuje se da će vetar tokom noći oslabiti u većim delovima zemlje, prenela je slovenačka agencija STA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: